Tuesday, October 07, 2014

Kahwin Campur

Assalamualaikum...

Semalam aku tonton satu rancangan Korean Cuisine and Dining kat Channel 392, KBS World HD. Aku baru terperasan ada rancangan ni. Bila nampak title cuisine tu, aku dah tertarik dah sebenarnya. Ingatkan rancangan apa.
image: Google

Rupanya mengenai kepelbagaian budaya dan cara hidup masyarakat berbilang bangsa dan juga makanan terutama juadah tradisi. Haa...menarik juga ni. Ye la, sefaham aku, ramai je rakyat Korea yang berkahwin dengan orang asing (foreigner). 


Bila cakap soal kahwin campur ni, aku agak tertarik dengan penerimaan sesebuah keluarga bila ada dikalangan ahli keluarga yang berkahwin campur. Tak kisahlah lain bangsa ke, lain negara ke. Agak kagum juga aku sebenarnya. Ye la, kita nak adapt budaya orang bukannya senangkan. Alangkan ada dikalangan kita sendiri yang tak boleh nak ikut budaya hidup masyarakat sendiri.

Tapi kahwin campur ni pun sebenarnya ada risiko juga dan ada juga kelebihan yang tersendiri. Untuk aku sendiri, tiada masalah asalkan kita boleh terima dan bakal ahli keluarga tu tahu nak adapt budaya kita. Paling penting ajaran agama kitakan.

Takdelah nak elaborate panjang pun pasal kahwin campur ni, sebab aku bukan yang arif. Hihihi...

Okay...till we meet again

3 comments:

  1. kena banyak bersabar la gak bila kahwin campur ni...
    kita yang kahwin sesama agama pun kadang-kadang pening kepala, inikn pula kahwin campur...
    ainim dah ada calon ke??orang asing gak ek???hehehehe

    ~Admin : QasehMuslimah-Munirah~
    http://qasehmuslimah-munirah.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Asslmkm kak.. Kawin cmpur ni klau dgn orng berlainan ngara, agama, kna bnyk bersabar.. Nk didik orng bkn sng..

    ReplyDelete
  3. kawin campur xpe asal asama agama. tapi SH lagi suke org melayu, macam ada chemistry gitu. hehe...

    ReplyDelete

My friend say: