Tuesday, June 06, 2017

Deko Raya Cara Saya

Assalamualaikum...

Terbaca entri kak KisahSiDiary berkenaan dengan Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest, tergerak pulak hati kita nak join..manalah tahu, ada rezeki nak menang ke..cuba nasib je ni
Tapi aku dah terlepas minggu 1 sebab baru je perasan pasal contest ni. So, terus jump to week 2. Macam mana nk join? Baca kat bawah ni:


1. The contest runs from 19 May until 25 June 2017 (4 Weeks)
Pertandingan ini bermula 19 Mei sehingga 25 Jun 2017 (4 Minggu)

2. During these 4 weeks, there will be 1 contest held every week with a different theme (in totality there will be 4 contests held during these 4 weeks). Every contestant may participate in more than one contest.
Sepanjang 4 minggu pertandingan ini, akan ada topik berbeza setiap minggu. Peserta boleh memilih salah satu dari topik-topik tersebut. Peserta juga boleh menyertai lebih dari sekali.

3. To take part in any of the following contests, each contestant (blogger), during the relevant contest period, shall write an article and post on his/her blog (“Article”) on the relevant theme. The Article shall contain such relevant contents and answers to all the relevant questions specified below:
Untuk menyertai pertandingan ini, peserta hendaklah menulis tentang topik yang ditetapkan mengikut tarikh pertandingan tertentu . Peserta hendaklah menjawab soalan-soalan berikut:

1. Week One Contest:

 Contest period: 19 May 2017 – 1 June 2017
 Title of the article: Recipe's name

Theme: Delicious Ramadhan
 a. What are your favorite Iftar dishes?
 b. Share the recipes of the dishes
 c. What kind of products can you find on Lazada’s platform to help you prepare the dishes?

 For your references :
 Delicious Ramadhan(link) : Kitchen Appliances
 Bazaar Ramadhan(link) : Groceries


2. Week Two Contest:

Theme: My Ramadhan Home

 Contest period: 2 June 2017 – 8 June 2017
 Title of the article: Any title related to the Article

 a. How are you decorating your house to be Raya ready?
 b. Share your house decorating tips for this Raya
 c. What kind of products (e.g., furniture) can you get on Lazada’s platform to help you decorate   your house for this Raya?


3. Week Three Contest:

Theme: Looking Good & Beautiful

 Contest period: 9 June 2017 – 15 June 2017
 Title of the article: Any title related to the Article

 a. What's your color theme for this Raya?
 b. Share your outfit details for this Raya
 c. What outfit/clothes would you like to buy on Lazada’s platform for this Raya?


4. Week Four Contest:

Theme: Travelling Back Home

 Contest period: 16 June 2017 - 25 June 2017
 Title of the article: Any title related to the Article

 a. Where do you celebrate Raya this year?
 b. List down your "balik kampung" essentials.
 c. What would you like to buy on Lazada’s platform to bring along for "balik kampung"?

Contest Week Two: My Ramadhan Home
a. How are you decorating your house to be Raya ready?  
Pada tahun ini, aku mulakan persiapan mengemas rumah seawal hari pertama Ramadhan lagi. Maklumlah, puasa pertama jatuh pada hari Sabtu, jadi ambil kesempatan semangat Ramadhan untuk berkemas. Aku duduk di kuarters Kerajaan...makanya keluasan rumah takdelah besar mana. Walau bagaimanapun, aku sukakan dekorasi rumah yang simple tapi nampak elegan. Apa yang penting dekorasi tu mampu memberi impak ruang yang luas. Sekarang ni aku cuba terapkan konsep minimalism. Haa...kawan aku, Kak Ayu share tips mengenai minimalism ni. So, aku berminat nak mencuba. Apa yang penting, bila tetamu datang rumah, rasa selesa.

b. Share your house decorating tips for this Raya 
Hmm...sebenarnya aku takdelah pandai pun nak berdekorasi. Memandangkan dinding rumah aku ni berwarna krim, penataan cahaya memainkan peranan penting agar rumah tak nampak suram dan gelap. Pada aku, pencahayaan yang cukup juga mampu membantu menjadikan rumah nampak luas selain daripada memasang cermin didinding untuk memberi impak ruang yang luas. Ye la, rumah aku ni living hall tak besar sangat...jadinya pencahayaan dan dengan ada pemasangan cermin ni, boleh beri efek berbeza pada keluasan ruang tamu. 

Selain itu, penggunaan multifunction furniture pun amatlah bersesuaian bagi menjimatkan penggunaan ruang yang terlalu banyak. Ingat, pemadanan warna pun kenalah bertepatan ya. Jangan terlalu kontra pulak antara satu perabot dengan perabot yang lain.

Oh ya, penggunaan karpet di ruang tamu juga amatlah berguna..ya lah, bila tetamu datang bertandang ketika raya, takkan semua dapat duduk di sofa kan? Takkan juga nak bagi duduk dilantai tanpa dilapik dengan sesuatu kan? Maka penggunaan karpet juga amatlah sesuai..

c. What kind of products (e.g., furniture) can you get on Lazada’s platform to help you decorate   your house for this Raya?

Living hall dengan ruang makan rumah ni nampak selari, ibarat takde pemisah. So, pada pandangan aku, divider ni boleh memisahkan ruang makan dan ruang tamu. Nampaklah teratur dan tak berserabut.



Aku sukakan sofa yang simple dan tak makan ruang. Memadailah dengan L shape sofa macam ni, jimat ruang 



Kabinet tv ni memang menjadi pilihan aku...sebabnya design yang simple dan ruang simpanan yang tertutup. Senang nak simpan barang dan takde la terdedah barang2 kan.

Banyak lagi sebenarnya yang aku suka di Lazada ni...tapi kalau share sini memang tak cukup ruang..hihihi.

Macam mana deko raya cara korang pulak? Jom sertai kontes daripada Lazada ini. Klik  http://www.lazada.com.my/riang-ria-raya/ untuk ketahui Lazada Ramadhan Sale dengan lebih lanjut.

Okay...till we meet again



13 comments:

  1. wahh.. gud luck anim...

    kak mia datang melawat sini...

    ReplyDelete
  2. Good luck sis. Hi saya KakNur datang melawat sini. Selamat berpuasa anim sayang 😘

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Kak Nur...selamat berkenalan

      Delete
  3. wah !! join jugak !! hee~ good luck ainim..

    ReplyDelete
    Replies
    1. silalah join atie...all the best ya

      Delete
  4. Tak sabar nak raya kan..all the best!

    ReplyDelete

My friend say: