Friday, June 23, 2017

Selamat Pulang Ke Kampung Halaman

Assalamualaikum...

Pejam celik, pejam celik..dah nak raya pun kita. Tinggal lagi sehari dua je lagi.

Ada yang sudah bertolak pulang ke kampung ke? Ke ada yang pulang dimalam raya? Apa pun, ambillah langkah-langkah keselamatan yang sewajarnya sebelum meninggalkan rumah ya. Jangan lupa update pada jiran tepi yang tak balik kampung tu. Bolehlah tolong tengokkan rumah yang kosong lama tu.

Kalau yang pulang ke kampung tu, berhati-hatilah dijalan raya. Dimusim perayaan ni, jalan jem takyah cakaplah...tengok info trafik, merata-rata jalan jem terutama dilebuh raya utama seluruh negara. Dari utara ke selatan, dari timur ke barat...dengarnya, trafik udara pun sibuk juga sebab yang pulang bercuti menggunakan kapal terbang pun ramai..ke Sabah, Sarawak..sesetengah prefer untuk fly rather than drive ke kampung..elak penat.

Disini, aku share beberapa perkongsian menarik (pada aku la) untuk korang yang bakal melakukan perjalanan pulang dan balik semula dari kampung tu.


Selamat memandu kepada semua yang pulang ke kampung...berhati-hati dijalan raya. Jangan kelam kabut drive ya...Ingatlah beberapa perkara ni

1. Beri signal sebelum nak memotong
2. Jangan memandu dilaluan kecemasan
3. Jaga jarak selamat kenderaan anda dengan kereta di hadapan
4. Pastikan baki Touch & Go anda cukup
5. Dapatkan rehat yang secukupnya sebelum memulakan perjalanan
6. Jangan berhentikan kereta semata-mata nak melihat kemalangan yang berlaku, elakkan kesesakan
7. Pastikan minyak kereta cukup untuk perjalanan yang jauh
8. Paling penting, PASTIKAN KENDERAAN anda berada didalam keadaan yang baik. Jangan lupa service kereta dulu.

Semoga korang selamat sampai ke destinasi yang dituju.

SELAMAT HARI RAYA
Read more ...

Friday, June 16, 2017

Iklan Raya TNB 2017 | #DugaanRaya

Assalamualaikum...
Selamat pagi semua..dah tengok iklan raya 2017? Banyak juga rupanya yang buat iklan raya. Dalam banyak-banyak iklan, iklan Petronas sentiasa aku nantikan saban tahun. Hmm..selalunya iklan Petronas paling WIN.....tapi tahun ni iklan raya TNB pun tak kurang menarik juga.

Aku rasa iklan TNB paling WIN tahun ni sebab ada kelakar, ada sedih dan paling penting tersemat message berguna...gitu



Dah tengok? hahaha...kelakar. Senyum lebar aku tengok? Anyway...ada lagi iklan raya yang korang nak suggest aku tengok?

Okay....till we meet again
Read more ...

Wednesday, June 14, 2017

Tema Raya Apa Tahun Ini?

Assalamualaikum...
 Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest


Dah selesai lakukan persiapa raya? Kata orang, prepare awal-awal ni bagus untuk elak kelam kabut bila dah nak dekat raya. Lagipun, di 10 akhir Ramadhan ni elok pertingkatkan lagi amalan kita kan.

Apa pun, nak tanya ni, apa tema raya korang tahun ni? Family aku tahun ni pula pilih warna pink. Pilihan anak buah aku yang seorang tu...Aisyah. Bila tanya pink yang macam mana...rupanya tak kisah, asalkan warna pink gitu...sweet sweet gitu. Makanya pinky pinky la kita tahun ini ya. 

Hmm..bila cakap pasal outfit raya ni, aku sukakan baju yang design nampak simple tapi elegance dan tak terlalu serabut dengan mainan warna. Senang cakap, aku ni suka yang plain. Baju corak-corak ni aku memang kurang sikit. Bukan setakat baju je...untuk tudung pun macam tu juga. Maybe sebab aku tak suka nampak serabut kat badan. 

Selain tu,  design baju pun amat aku titik beratkan. Kalau boleh taknak nampak terlalu gah tapi just nice untuk hari raya.. gitu. Sesekali bergaya tu okaylah juga kan. Tapi kalau terlalu gah kang aku pakai sekali tu je la..hahaha. Begitu juga dengan tudung..aku prefer pakai shawl sebab senang nak style. Warna pulak aku suka kontra dengan warna baju. Takdelah colour blocking tapi boleh match dengan warna baju tu. Kasut pulak, dah tentu aku pilih yang jenis sarung dan bukan high heels...senang nak bergerak.


Rania Adeeba Baju Kurung Sofeyya | LINK
Baju ni simple dan wuduk friendly...memudahkan aku sebenarnya. Tak terlalu meriah, just nice kan? Cutting badan pun takde menyerlah sangat


Ashh&Annas Dayana Kurung Little Miss Bricks | LINK
Nampak tak yang ala-ala macam saloma tu? Kat bahagian pinggul tu tertutup. So, takdelah segan sangat aku nak pakai...warna pun plain dan menepati tema tahun ini, iaitu PINK.



Mumuscarves London Series Long Shawl - Autumn In London | LINK
Shawl daripada Mumuscarves ni memang menggoda hati sentiasa. Warna pastel dan bertemakan London memang sesuai dipakai dan tampak manis je. Material pun berkualiti tinggi. 

Naelofarhijab - My Love (Alloy) | LINK
Memandangkan baju pink tu plain..sesuai rasanya dipadakan dengan Naelofar Hijab My Love berwarna kelabu ni kan? Lagipun shawl ni senang bentuk. 


Mango Saffiano Cross Leather Effect Tote Shell Shoulder Bag (Black) | LINK
Haa...beg ni paling sesuai dengan style aku. Kadang tu malas nak pegang ala mak datin, kita sangkut kat bahu...ayuh jenjalan..ahaha
Riang Ria Raya 2017
Semua baju, tudung dan beg yang aku share ni boleh didapati di Lazada. Bersempena dengan hari raya yang bakal menjelang ni, Lazada mengadakan jualan Marhaban Ya Ramadhan dan Riang Ria Raya 2017 (http://www.lazada.com.my/riang-ria-raya/). Segala keperluan persiapan raya ada dijual dengan diskaun sehingga 90%. Mana nak dapat diskaun gila punya banyak macam ni? Pergi kedai pun belum tentu lagi. Tunggu sehari nak raya baru ada lelong kot..haha

Dah..apa lagi..cecepat pergi ke Lazada dan belilah keperluan yang patut ya..tapi jangan sampai membazir pula...berpada-pada dalam berbelanja.

Okay...till we meet again
Read more ...

Tuesday, June 13, 2017

Belajar Buat Dodol?

Assalamualaikum...

Korang pernah tak buat dodol? Kalau mak mak tu, confirm tau macam mana nak buat dodolkan? Aku? Tau sikit-sikit sebab pernah tengok mak buat sekali tapi mak aku buat dulu dalam kuantiti kecil. Ala...masak pun dalam kuali biasa je.
Hendak dijadikan cerita, selesai je kitorang dengan Pertandingan Riuh Rentap Raya tu, kitorang tak terus balik sebaliknya spend sedikit masa dengan melawat disekitar bazar jualan yang diadakan. Padahal Khamis sebelum tu aku dan Sofia dah round siap-siap kat situ sebab ada lawatan berpandu.

TAPI, kami saja jenjalan juga sekitar bazar..dah namapun Geng Jenjalan...haruslah nak berjalan je kerjanya. Haha...dalam pada dok ralit tengok jualan kuih muih tu terpandang pulak kat gerai menjual dodol. Kebetulan pula time tu penjual sedang memasak dodol. Apalagi...kitorang terus je melencong ke gerai tu dulu.
Sempat jugala bertanya serba sedikit tentang pembuatan dodol ni. Bukanlah satu perkara yang mudah ya nak buat dodol ni. Nampak senang je...kacau kacau dan kacau lagi TAPI nak kacau pun kenalah ada tenaga apatah lagi mengacau time puasa ni. Nak tunggu dodol ni jadi likat bukan seminit sejam dua ya...tapi berjam-jam..ada yang amik masa 6 jam. KAU MAMPU? Akak non mampu dikkkk
Hehehe..aku dan kengkawan berkesempatan belajar mengacau dodol sementara masih belum likat lagi. Feeling kat kampung betul..masak dalam kawah pula tu. Bau dodol tu pula harum semerbak. Ya ampun...tak sabar nak tengok hasil tapi takde lah kami tunggu sampai dodol tu siap.
Sebelum kami beredar, pemilik gerai beri kami sebekas dodol untuk dirasa. Alhamdulillah...rezeki kami. Bolehlah kami buat juadah berbuka bila Geng Jenjalan nak gather dalam seminggu dua sebelum raya nanti.
Sebenarnya bila tiba hari raya, juadah tradisional seperti dodol ni jugalah akan menjadi menu wajib dalam list masyarakat kita ni. Ye lah, moden moden juga, yang warisan tradisi jangan dilupkan...tak gitu? Jom layan sikit video kat bawah ni.





Okay...till we meet again
Read more ...

Riuh Rentap Raya | 3R

Assalamualaikum...

Lanjutan daripada entri INI, kononnya nak hapdet entri baru petang sabtu tu juga tapi apakan kesihatan pulak tak mengizinkan. Aduyaiii. Still tak okay lagi tapi meh gagahkan sikit nak cerita kat korang semua.

Kisahnya, aku dan kengkawan ofis join Pertandingan Riuh Rentap Raya 3R bersempena dengan program Warna Warni Aidilfitri 2017 anjuran Kraftangan Malaysia yang berlangsung di Kompleks Kraf Kuala Lumpur, Jalan Conlay. Bukan setakat aku je yang join tapi Cik +Sally Samsaiman kita pun join juga dengan blogger Neyra. Sebenarnya Sally yang bagitau aku pasal pertandingan ini.



Pertanding berlangsung tepat pada pukul 1030am di Bangunan Seri Utama, Kompleks Kraf Kuala Lumpur. Biasalah, haruslah ada sesi pendaftaran. Nombor kumpulan ditentukan mengikut undian. Aku amik telur emas tu, sekali group aku nombor 12 daaa... Oh ya, team aku bernama Ketuk Ketuk Raya yang mana selain aku, dua lagi rakan aku, Wana dan Aya. Jenuh juga nak bagi nama kumpulan tu sebab memasing takde idea.
Okay...lepas briefing mengenai pertandingan ni, kami diberi passport untuk setiap kumpulan dan diberi sampul untuk tugasan pertama. Bila puan emcee kata mula je,...Zasss....kitorang cepat-cepat baca tugasan yang diberikan. 
Sebanyak 4 tugasan yang diberikan kepada setiap kumpulan dan setiap tugasan tu ada namanya. Rumit Raya, Reka Raya, Rentap Raya, Riuh Raya dan bonus iaitu Jerat Raya dimana kesemua tugasan ini bertemakan raya dan tradisional. Haa...mana nak join program tema raya cenggini. Thumbs up la kat Kraftangan Malaysia. Setidak-tidaknya memberi pendedahan kepada generasi masa kini mengenai seni tradisi masyarakat Melayu khususnya dalam membuat persiapan raya. 


Bagi pertandingan ini, setiap daripada kami perlu menyelesaikan tugasan dalam tempoh 15 minit. Cabaran yang kami lakukan ialah, mencanting batik bertema batik / raya, buat kuih siput, menganyam ketupat dan menjahit tulang belut. Bagi segmen bonus, Jerat Raya tu pula, setiap team perlu hantar seorang wakil untuk meleraikan tali jerat tupai. Aduhhhh yang tu memang mencabar tau. Oh ya, setiap tugasan tu ada markah yang dikira mengikut WOW. Gituu
Dah setel semua cabaran, tibalah masanya untuk penyampaian hadiah. Penyampaian ini adalah bagi semua pertandingan yang diadakan sepanjang berlangsungnya Program Warna Warni Aidilfitri 2017 ini. Alhamdulillah...team aku, Ketuk Ketuk Raya berjaya mendapat tempat pertama bagi Riuh Rentap Raya ini. Syukur ya Allah...rezeki 15 Ramadan namanya. Hehehe



Team kawan ofis aku yang satu lagi, Seloka Raya pula menang Pakaian Kreatif. Alhamdulillah...kami semua pulang dengan hadiah. Masa KP Kraftangan tanya kami dari mana, terus je jawab MATRADE. Bangga juga kami membawa nama MATRADE walaupun kami pada mulanya sekadar suka-suka dan inginkan aktiviti group Geng Jenjalan kami. 




Apa pun, 3R ini memang satu pengalaman yang menyeronokkan buat aku dan kawan-kawan sebab merasai pengalaman melakukan kerja kerja tradisional seperti menganyam ketupat, menjahit tulang belut dan kuih siput tu. Ye lah...aku mana reti nak anyam ketupat. At least ada juga pendedahan kepada kami kan...diharapkan pertandingan seperti ini akan dianjurkan secara tahunan (ke aku je yang tak tahu ni). Siap cakap dengan kengkawan, kita join lagi tahun depan kalau ada lagi..hahaha

Jom layan sikit gambar-gambar kenangan kami ni.








Okay...till we meet again

Read more ...