Sunday, March 12, 2017

Belajar Bercakap Bahasa Korea?

Assalamualaikum...

Buat apa tu? Minggu ni memang busy sangat untuk aku. Kerja kat ofis tu takyah cakaplah. Mana pernah tak busy....dengan berniaga sampingan, pergi event dan macam-macam hal lagilah.By the way, hari ahad ni...baru ada kesempatan untuk duduk kat rumah dan berehat. Cumanya takdelah berehat sangat ni. 

Kalau baca tajuk kat atas tu, mesti korang dapat tangkap apa yang aku nak bercerita kan? Haa..sebenarnya aku ada berfikir nak start balik belajar bahasa Korea. Hmm..saja nak mengisi masa lapang yang ada sikit-sikit ni.

Sebenarnya, aku pernah belajar bahasa Korea anjuran Korea Plaza KL, pada tahun 2012. Berpeluang belajar di Korea Plaza tu cukup untuk buat aku jatuh cinta dengan bahasa Korea ni atau Hangeul. Seronok juga belajar bahasa asing tambahan pulak minat aku pada Korean entertainment. Kononnya dulu sebab nak senang baca lirik lagu Super Junior. Hahaha

Ingat lagi, ada sorang member datang workplace aku, tengok ada poster Super Junior kat tempat...'Oh, kaki Super Junior rupanya'. Hahaha...time tu aku dah start belajar Hangeul. Selama 6 bulan belajar dengan Tiara Seonsaengnim...banyak yang aku pelajari tentang Hangeul.

Cumanya, bila dah habis dengan KTO, aku stop belajar Hangeul disebabkan course fee yang agak mahal kalau amik kat luar. Kisahnya aku ada buat online studies dengan Talk To Me In Korean (TTMIK) tapi kekangan masa yang buat aku terus stop belajar. 

Tapiiiiii...bila azam tu datang balik, maka aku fikirkan, sekarang ni masa yang paling sesuai untuk sambung balik belajar Hangeul ni. Well, bukan untuk siapa pun, untuk kemahiran diri sendiri.

Kebetulan Yonsei University ada tawarkan pembelajaran secara 'online' dengan sistematik. Aku ambil keputusan untuk enroll course ni. Lagipun dah ada basics in Korean, rasanya takde masalah sangat untuk aku enroll course ni.

Kalau korang berminat, boleh juga cuba belajar tapi kalau belum ada basics Hangeul, dinasihatkan untuk belajar dulu then baru start dengan Coursera ni. Kalau tak, ternganga pulak nanti.




Kat atas ni serba sikit yang aku boleh share topik dan modul yang bakal dipelajari. Oh ya, kursus ni more to speaking learning process. Menariknya ada interactive video yang memudahkan korang untuk belajar dan memahami sebutan setiap perkataan. Juga disediakan lecture note, workbook dan ada quiz juga untuk korang jawab. 

Menarik tak? Aku baru start..so, banyak lagi bab nak dihabiskan. Oh lupa nak cakap, ada dua pilihan. Samada korang nak berbayar atau percuma. Kalau berbayar lagi berbaloi sebab ada certificate. 

Boleh klik YONSEI UNIVERSITY untuk ketahu lebih lanjut ya.

Okay...till we meet again

8 comments:

  1. wah menarik , hehe mudah je online

    ReplyDelete
  2. Alaaaa...kita pun nk belajar jugakk

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom la...tp kita suggest amik yg first learning dulu

      Delete
  3. Replies
    1. Cik Normi taknak belajar hangeul ke?

      Delete
  4. wow! hangeul? blh ajar #gengjenjalan lepas ni..hehe #baru1sttimestalkurblog

    ReplyDelete

My friend say: