Tuesday, May 09, 2017

Bila Koreans Try Mee Segera Malaysia...Agak-agak?

Assalamualaikum....

Bertemu kembali kita diblog ini. Kali ini aku nak share berkenaan dengan mee segera. Haa..siapa sini suka mee segera? Aku ni takyah cakaplah, rumah ni dah macam kedai sebab bermacam-macam jenis dan perisa mee segera yang ada. Cakap je, nak yang Made in Malaysia ke, Made In Korea ke, Made in Indonesia ke, cakap je..CONFIRM ada..hahahah

Kalau aku dan cik kembar, kitorang ni dah tentulah pilih megi Korea..tapi mak dan kakak aku pilih yang Made In Malaysia le...tekak Melayu asli kekdahnya.

By the way, aku tertarik nak share dengan korang mengenai video yang baru je beberapa hari dimuat naik oleh COCONUT Channel kat YouTube dorang. Haa...COCONUT Channel ni memang kreatif bab buat video. Macam-macam jenis video dorang buat. Terbaru ni, dorang try mee segera daripada Malaysia. Ada sorang peminat dorang bernama Ekin yang beri dorang beberapa paket mee segera pelbagai jenama.

Haa...tak nak cerita lebih-lebih. Korang tengok je video yang aku share ni. Mee segera yang mana jadi pilihan dorang? Ahahaha..aku sendiri terliur tengok dorang makan...dah la tengah lapar ni..hahaha
Enjoy the video guys...

Okay...till we meet again

Read more ...

Gema Gegar Vaganza #GGV | Kembalikan Kegemilangan Industri Nasyid

Assalamualaikum...
GGV
Siapa disini yang menonton Gema Gegar Vaganza? Aku confirm angkat tanganlah sebab tak missed tonton program tv ni. Mula je tengok promo kat TV terus aku excited sebab kumpulan-kumpulan yang bertanding dalam #GGV ni memang favourite group aku. Yes, nasyid is my favourite music genre. Gituuu

Masa tonton first concert tu kat TV, yang paling ditunggu adalah Hijjaz, UNIC, Saujana & Mirwana. Ye la, tu kan group nasyid zaman remaja dulu. Membesar pun dengan mendengar lagu-lagu mereka ni. Ya ampun, aku sebenarnya dah terlepas beberapa artis time tu sebab aku duty kat MIHAS 2017 di KLCC. Balik tu cepat-cepat buka TV. Sempat aku tengok Mirwana dan Hijjaz je.

Paling menusuk kalbu dan terkesan dihati aku ialah persembahan Hijjaz dengan lagu Sumayyah. Tengok Juri, Oki menangis, dengan aku sekali turut sebak sebab persembahan Hijjaz penuh penjiwaan. 

Bagus juga program ni diadakan. Secara tidak langsung mengembalikan kegemilangan industri nasyid yang suatu ketika dahulu cukup meriah dan mendapat sambutan yang hangat dikalangan peminat muzik tanah air. Bukan setakat di dalam Malaysia, malah sehingga melangkau batasan benua. Muzik ketuhanan ni juga mampu memberi impak yang baik kepada pendengar muzik. Irama mendidik jiwa kiranya. 

Sekiranya selesai program GGV ni, mungkin boleh diadakan pelbagai lagi rancangan yang seperti ini dan memberi lebih banyak peluang kepada artis-artis nasyid tanah air untuk muncul dikaca TV dan menyebarkan dakwah Islam. Insha Allah.

So far, ni dah masuk minggu kelima, Hijjaz punya performance tak pernah mengecewakan. Sentiasa ditunggu-tunggu. Oh ya, after Sumayyah, aku paling suka Hijjaz perform lagu Srikandi Cinta. Itu pun sangat terkesan kat hati aku. Hmmm....tak keterlaluan kot aku berharap Hijjaz jadi Juara GGV ni.

Selain Hijjaz, UNIC, Mirwana, Saujana dan Azmi serta Hafiz Hamidun...ala..kira semualah aku suka. Sampai rasa kalau boleh nak semua ni masuk final. UNIC punya performance aku paling suka masa dorang perform lagu Iman Mutiara. Pastu konsert kelima baru-baru ni, Nyanyian Serambi. Lagu tu memang one of my fav pulak tu. Hehehe

Oh ya, Mirwana pun memberi saingan yang sangat sengit tau. Lagipun vocal member Mirwana ni pun boleh tahan sedap. Hafiz Hamidun dan Azmi Saat takyah cakap la..memang sedap, merdu dan power la vocal dorang ni. 

Bayangkan aku boleh repeat tonton GGV ni berulang kali sampai mak tanya, tak jemu ke? Hahaha...apa pun, minggu ni adalah semi final yang menjadi penentu siapa yang bakal ke pentas final Gema Gegar Vaganza. Siapa ya yang akan masuk ke final? Hmmm...tak berani nak teka. Kalau boleh nak semua peserta masuk.

Oh ya..kalau korang nak tengok senarai peserta dan update terbaru mengenai GGV ni, boleh klik kat Gema Gegar Vaganza. Selain tu, boleh juga layan gemacoustic artis yang terpilih.

Siapa peserta fav korang? Boleh share dengan aku?

Okay...till we meet again
Read more ...

Monday, May 08, 2017

Win Calendar 2017 Frame in Blogger Contest Giveaway

Assalamualaikum...

Jom join giveaway ni...menarik je

http://ora-adzlin.blogspot.my/2017/05/blog-contest-giveaway-2017.html
As usual, klik banner untuk join ya.


Okay...till we meet again
Read more ...

Anim Berlari Lagi | #MBD2017 #SCKLM2017

Assalamualaikum...

Helloooo..gila lama tak update blog. Haaa...kesibukan melanda as usual. Ni pun berusaha nak cari masa update blog. Gituuuu..

Dua minggu lebih lagi akan tiba bulan yang dinantikan iaitu bulan Ramadan. Ya Allah, sekejapnya masa berlalu, dah nak berpuasa kembalikan? Sungguh pantas masa berlalu. Makanya, prepare la diri dengan sebaiknya ya.

Okay...back to topic. Aku ni kan memang stick dengan hobi berlari aku. Daripada dulu sampai sekarang, itulah yang hobi yang paling aku suka. BERLARI. Kenapa? Sebab dapat release stress kot. Oh ya, bulan Mei ni aku akan join 2 running event yang kedengaran agak famous dan bermain di mulut rakyat jelata...kisahnyaaa..
#MBD2017

Apa tu? Haa... 14 Mei 2017 ni Milo Breakfast Day 2017 di Putrajaya dan 21 Mei 2017, Standard Chartered KL Marathon 2017. Gigih jugalah aku register for both event. Tahun ni aku ada target event yang akan aku join. Makanya takdelah tiap2 minggu join running event macam tahun lepas. Bila dah plan ni, so duit pun selamat jugalah..hahahaha

Oh ya, Milo Breakfast Day 2017 ni paling dinantikan sebab aku nak minum Milo lepas lari..hahaha. Eh, takdelah sebab ni lebih kepada fun fun je...5km je. So, takde la penat sangat..yang penting gathering dengan kengkawan lari aku. 

http://www.kl-marathon.com/
Hmm..Standard Chartered KL Marathon ni pula memang aku dah lama teringin nak join tapi baru tahun ini Allah buka jalan untuk aku join...tapiiiiiiiiiiii aku risau sebab lately ni aku tak training lari. Pace kelaut kot..hahah..walaupun 10km je tapi sempatkah nak abiskan within 90 minutes? Hmmm...tengoklah macam mana nanti ya.

Korang doa-doa la aku berjaya habiskan yang Standard Chartered Marathon tu ya..kaki ni pun sakit skit sekarang..tah kenapa tah...confuse akak..

Okay...sebenarnya banyak sangat cerita nak share tapi masa je belum sesuai lagi.


Okay...till we meet again
Read more ...

Tuesday, March 28, 2017

Nasi Goreng Kimchi Versi Ainim

Assalamualaikum...

Alahai...ini gambar semalam. Baru sempat nak share dalam blog. Kisahnya pagi semalam aku bangun seawal pukul 4am untuk menyiapkan tempahan nasi lemak daripada ofis kakak aku. Sekarang ni aku dan kawan ofis, Sofia berniaga kecil-kecilan dengan memasak menu tertentu ikut hari yang kami pilih siap2. So, menu mingguan aku ialah Nasi Lemak Bonda, resipi mak aku. 

Okay..tolak tepi soal tempahan Nasi Lemak Bonda tu...kita cerita apa yang aku buat sebaik sahaja siap masak nasi lemak tu. Aku sempatlah juga buat bekalan ke pejabat. Hmm..antara perkara paling rare aku buat sekarang ni. Hahaha...tapi kebetulan tadi tempahan dapat disiapkan awal. Kitorang tak pack sebab buffet style kan. Jimat sikit masa.
SO, aku plan nak masak nasi goreng biasa je. Ala...nasi goreng putih yang biasa kita buat tu. Letak cili api, telur pecah tu...setel. TETAPI, entah macam mana, masa aku hiris carrot dan kobis tu, tetibe dapat idea buat nasi goreng kimchi. Sebenarnya aku tak pernah masak nasi goreng kimchi kat rumah. Selama ni memang makan kat restoran Korea je.

Cumanya sebab aku ni memang suka sangat tonton YouTube, channel memasak masakan Korea, jadi serba sedikit aku ingatlah juga bahan-bahan dan cara memasak nasi goreng kimchi ni. Lagipun, bahan semua ada dan senang je nak masak. 

Apa lagi...dengan sepantas kilat (ewahhh) aku buka fridge, terus capai bekas kimchi dan terus keluarkan kimchi. Dah aku hiris sikit kimchi ke potongan kecil, terus je start masak. Alhamdulillah, menjadi juga nasi goreng kimchi. Cumanya aku letak carrot sebab nak bagi ada warna meriah sikit sebab warna kimchi tu pun dah merah semacam je kan.

Lepas tu goreng telur mata..pergh...memang padanan sempurna. Dapatlah aku bekalkan juga nasi goreng ni untuk cik kembar. Gigih pulak aku drive ke hospital pepagi buta sebelum ke pejabat sebab nak bagi dia rasa nasi goreng ni....ada lebih, elok dikongsi bersamakan.

Ni my own version of Kimchi Bokkeumbap...kalau korang? Boleh juga tambah sosej ke, cumanya aku takde stok tu..hahaha. Nak cuba buat?  Cuba tengok video kat bawah ni
Tapi yang ni lagi simple dan senang korang nak ikut
Okay...till we meet again
Read more ...

Thursday, March 23, 2017

Terjebak Dengan Smiggle

Assalamualaikum...

Korang biasa dengar nama kedai Smiggle?  
Smiggle

Aku pernah dengar nama kedai ni daripada kawan aku, Sofia. Masa dia tunjuk gambar barang-barang kat Smiggle ni, memang aku pun tergoda tapi disebabkan harga ya ampun mahal, so...takde la rasa nak membeli.

Hendak dijadikan cerita, outlet terbaru Smiggle ni dah dibuka di IOI Mall Putrajaya. MAKANYA... anak buah aku pun dah terjebak dengan Smiggle. Kisahnya, dia tengok kawan sekolah dia beli pencil case Smiggle ni la. Dia pun dah suka.

Last week, kitorang bawa la dia pegi kedai ni kat IOI Mall tu. Biasalah budak, dia tengok barang comel-comel, mau tak tertarik dia. Tak tentu hala aku tengok dia usha barang-barang dalam kedai tu. Aku faham dah, mesti ada yang dia dah berkenan. Aku pun tengok-tengok juga barang-barang kat situ. 
So, aku tanya dia nak apa. Dia tunjuk apa yang dia nak...tapi harga mahal wei. Ya ampun, menggigil cu dia ni nak beli...apatah lagi belum gaji. So, aku offer dia barang lain tapi dia tak nak. OKAY. So, tunggu je la Cu Ain nanti ya sayang.

Hmm...tapi ada juga beli dia beberapa alat tulis yang dia berkenan, dan makcik dia ni pun ada juga beli yang makcik dia ni berkenan. HAHAHA

So, hari gaji ni..Cu Ain dia bagi duit untuk beli pencil case yang dia nak. MAKANYA, tak sabar-sabar dia ajak aku pegi IOI Mall sebab nak beli pencil case tu. Excited dia....aku tumpang gembira je la. 

Sampai je IOI, terus pegi Smiggle. Dia terus pegi ke tempat pencil case yang dia nak tu. Tak banyak cerita, terus ambil pencil case tu. Muka dah puas hati, aku bagi dia tinjau-tinjau lagi apa yang ada dalam kedai tu. Saja nak tengok, dia ada lagi tak apa yang dia nak. Hmm..dia memang nak tu je la. 
Lepas bayar tu, barulah dia senyum puas hati dan tak sabar nak ajak balik. HAHAHAHA.... aku bawa dia beli churros dulu, sushi dulu then baru la balik. Ni dia excited menulis guna alat-alat tulis yang dia baru beli tu... Alahai anak....

Smiggle, where smile meets a giggle...memang menggigil Cu membayar tadi..hahaha (gurau je)

Okay...till we meet again
Read more ...

Wednesday, March 22, 2017

Projek Sushi & Kimbap....Sushi Ke Kimbap?

Assalamualaikum...

Selamat pagi semua. Nak cerita kisah minggu lepas, waktu rehat panjang hari Jumaat.
Unit aku sebenarnya ada orang baru masuk iaitu CC Mawar. CC Mawar ni rupanya sama dengan aku, minat Korea. Makanya, ada la juga aku geng nak bercerita daripada makanan sampai la ke dunia hiburan Korea...gitu.

Nak dijadikan cerita, ada satu hari tu, CC Mawar bawa kimbap ke ofis, bekalan breakfast. Makanya timbullah idea kengkawan satu unit nak belajar buat kimbap. Dorang panggil sushi..ye la, rasanya macam sama sushi. So, hari Jumaat tu kitorang mulakan projek sushi & kimbap.
Oh ye, petang Khamis tu, aku dan kengkawan masing-masing sibuk beli barangan keperluan untuk buat Sushi & Kimbap tu. Aku sendiri beli barangan keperluan tu dengan cik kembar. Macam-macam yang aku beli..antaranya beras sumo, minyak bijan, bayam, sosej, isi ketam, bijan dan beberapa keperluan yang lain.

So, tengah hari Jumaat tu kitorang terus mulakan aktiviti membuat sushi & kimbap. CC Mawar ajar cara-cara buat sushi, aku pulak buat kimbap. Aku ni both sushi & kimbap aku okay je sebab tekak boleh terima. Sebenarnya, nak buat kimbap ni tak susah mana pun cuma tang nak menyediakan bahan-bahan tu je yang penat sikit. Remeh la kata orang. Mana tidaknya, setiap bahan tu perlu disediakan dan cara potongan pun kenalah betul. Nak masak certain bahan pun kena betul juga.
Hmm...tak nak bebel banyak...korang tengok je la hasil daripada kami yang masih baru dan amatur dalam membuat sushi & kimbap. Rupa tu nak kata cantik sangat tak lah, tapi rasa tu tetap ada. For first timer, should be okay la kan? Lainlah kalau ni yang kami buat hari-hari...

Ni yang Kak Ila buat, cantikkan? Bulat-bulat je...hahaha. Kemas pulak tu
Ni hasil yang kami buat ramai-ramai. Biasalah, baru pertama kali buat...cantik tak cantik belakang kira..janji rasa dia sedap..hahaha
Tiga roll ni aku yang buat...kimbap yang aku gulung sendiri tanpa guna tikar gulung tu..hahaha. Jenuh aku cari kat rumah tak jumpa pulak. Nasib pulak menjadi gulungan tu..hahahah 
Ni hasil setelah dipotong...aku bawa balik sikit untuk cik kembar sebab dia memang teringin betul. Hehehe...

Seronok juga tau sesekali masak beramai-ramai. Gotong-royong gitu. Ada next project in plan..hehehe..apa tu? Tungguuuuuuu

Okay....till we meet again
Read more ...

Tuesday, March 14, 2017

SEGMEN BLOGLIST APRIL 2017 by Farah Shahidah

Assalamualaikum....

http://fashapurple.blogspot.my/2017/03/segmen-bloglist-april-2017-by-farah.html
Pepagi lagi dah join segmen anjuran teman-teman blogger sekalian. Hmm..bukan sekadar nak penuhkan entri. Maklumlah, dah lama tak blogging, ni nak aktif balik ni, sesuai sangatlah rasanya spend masa sikit join segmen kawan2. Gitu...

Well, blog ni adalah personal blog aku. Memandangkan personal blog, dah tentu-tentu banyak berkisarkan ceritera hidup aku. More likely to my daily life/ activities. Oh ya, nak kata banyak sangat share pasal makanan tu, betul jugalah sebab iolls ni memang kaki makan especially Korean Food. Kalau korang scroll entri blog aku ni...confirm banyak entri makanan + makanan Korea. Hahaha

Selain daripada itu, banyak aku share berkenaan pendapat aku tentang sesuatu isu, minat aku pada larian, ada juga kisah jenjalan aku dengan kengkawan dan keluarga. Dipendekkan cerita, blog ni ibarat online diary aku. Mana-mana kisah yang aku rasa aku nak ingat...aku simpan dalam blog ni.

Hmm..ada juga aku share berkenaan dengan media events, blogger events, dan yang sewaktu dengannya.

Hmm...itulah sedikit sebanyak berkenaan blog ini....korang rasa cerita-cerita aku dalam blog okay ke? By the way, aku nak suggest korang join juga segmen kawan blogger kita ni ya.


Okay....till we meet again

Read more ...

Monday, March 13, 2017

lakastah join segmen belog urang brunei

Assalamualaikum...

Jom support Fae punya segmen ni..

 lakastah
So far, blog aku ni jarang terima komen-komen yang buruk...kalau ada pun komen-komen spam. Aku senang je, delete terus komen-komen tu. Lagipun buat semak je...Oh ye...ada satu komen berkenaan dengan entri blog aku suatu masa dulu. Berkenaan dengan kematian seorang rakan blogger. Ada satu blog tak bertanggungjawab dah salah guna gambar aku dan arwah yang diambil semasa arwah masih hidup. 

Ada pulak mereka2 yang tak tau cerita, terus jatuh hukum kat aku, cakap aku menyebarkan aib si mati. Hmm..memang aku cari blogger tu, aku suruh dia delete gambar tu dan aku tegur dia sebab ambil gambar tanpa kebenaran aku. Dah tentu2 blog ni ada disclaimer. Takkan la tak faham bahasa lagikan? 

So, itulah antara pengalaman dapat komen paling teruk pernah aku terima tapi itu pun mengajar kita untuk sentiasa berhati-hati dalam penulisan. Ye la, kita tak pernah buat memang kita takkan terfikir tapi kesalahan orang pun boleh jadi panduan untuk kita. Gituu...

Nak join segmen Fae ni tak? Klik je banner kat atas tu ya,

Okay...till we meet again
Read more ...

Sunday, March 12, 2017

Belajar Bercakap Bahasa Korea?

Assalamualaikum...

Buat apa tu? Minggu ni memang busy sangat untuk aku. Kerja kat ofis tu takyah cakaplah. Mana pernah tak busy....dengan berniaga sampingan, pergi event dan macam-macam hal lagilah.By the way, hari ahad ni...baru ada kesempatan untuk duduk kat rumah dan berehat. Cumanya takdelah berehat sangat ni. 

Kalau baca tajuk kat atas tu, mesti korang dapat tangkap apa yang aku nak bercerita kan? Haa..sebenarnya aku ada berfikir nak start balik belajar bahasa Korea. Hmm..saja nak mengisi masa lapang yang ada sikit-sikit ni.

Sebenarnya, aku pernah belajar bahasa Korea anjuran Korea Plaza KL, pada tahun 2012. Berpeluang belajar di Korea Plaza tu cukup untuk buat aku jatuh cinta dengan bahasa Korea ni atau Hangeul. Seronok juga belajar bahasa asing tambahan pulak minat aku pada Korean entertainment. Kononnya dulu sebab nak senang baca lirik lagu Super Junior. Hahaha

Ingat lagi, ada sorang member datang workplace aku, tengok ada poster Super Junior kat tempat...'Oh, kaki Super Junior rupanya'. Hahaha...time tu aku dah start belajar Hangeul. Selama 6 bulan belajar dengan Tiara Seonsaengnim...banyak yang aku pelajari tentang Hangeul.

Cumanya, bila dah habis dengan KTO, aku stop belajar Hangeul disebabkan course fee yang agak mahal kalau amik kat luar. Kisahnya aku ada buat online studies dengan Talk To Me In Korean (TTMIK) tapi kekangan masa yang buat aku terus stop belajar. 

Tapiiiiii...bila azam tu datang balik, maka aku fikirkan, sekarang ni masa yang paling sesuai untuk sambung balik belajar Hangeul ni. Well, bukan untuk siapa pun, untuk kemahiran diri sendiri.

Kebetulan Yonsei University ada tawarkan pembelajaran secara 'online' dengan sistematik. Aku ambil keputusan untuk enroll course ni. Lagipun dah ada basics in Korean, rasanya takde masalah sangat untuk aku enroll course ni.

Kalau korang berminat, boleh juga cuba belajar tapi kalau belum ada basics Hangeul, dinasihatkan untuk belajar dulu then baru start dengan Coursera ni. Kalau tak, ternganga pulak nanti.




Kat atas ni serba sikit yang aku boleh share topik dan modul yang bakal dipelajari. Oh ya, kursus ni more to speaking learning process. Menariknya ada interactive video yang memudahkan korang untuk belajar dan memahami sebutan setiap perkataan. Juga disediakan lecture note, workbook dan ada quiz juga untuk korang jawab. 

Menarik tak? Aku baru start..so, banyak lagi bab nak dihabiskan. Oh lupa nak cakap, ada dua pilihan. Samada korang nak berbayar atau percuma. Kalau berbayar lagi berbaloi sebab ada certificate. 

Boleh klik YONSEI UNIVERSITY untuk ketahu lebih lanjut ya.

Okay...till we meet again
Read more ...

Giveaway Fridge Magnet Padang Besar By Mialiana.com

Assalamualaikum....

Lamanya tak join Giveaway...hari ni terasa nak join juga.



Giveaway Fridge Magnet Padang Besar bermula saat ini dari hari ini, 6 hingga 13 Mac 2017. Semua blogger yang bermastautin di Malaysia dijemput join.

Kisahnya di SINI.


Siapa nak ole-ole dari Padang Besar? Ada 30 fridge magnet berbentuk selipar pelbagai warna. Jom join giveaway ini... ramai-ramai support Mia Liana ya...

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Giveaway Fridge Magnet Padang Besar By Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen SINI
  5. Giveaway akan tamat pada 11.59 malam 13 Mac 2017.
Pemenang akan dipilih melalui random.org dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 20 Mac 2017.

** nak join giveaway ini, sila klik pada banner...
Read more ...

Friday, March 10, 2017

Uniknya Wanita! Hari Wanita Sedunia Bersama Stellavingze International

Assalamualaikum...

Rasanya sempat lagi untuk mengucapkan Selamat Hari Wanita Sedunia kepada semua wanita diluar sana. Tarikh 8 Mac setiap tahun telah dipilih sebagai Hari Wanita Sedunia atau Hari Wanita Antarabangsa yang bertujuan bagi menghargai kaum wanita dalam segala lapangan usaha mereka samada dalam pembangunan ekonomi, politik dan sosial.

Uniknya wanita! Mempunyai pelbagai peranan...sebagai ibu, isteri, anak, kakak, adik, sahabat, ketua dan juga pemimpin.
Pada tanggal 8 Mac 2017 bersempena dengan sambutan Hari Wanita Sedunia, aku berpeluang untuk menghadiri majlis sambutan yang dianjurkan oleh Stellagvingze International. Terlebih dahulu, Stellavingze International merupakan sebuah badan organisasi yang membantu wanita diasaskan oleh Datuk Stella Chin yang juga seorang usahawan wanita tempatan yang telah membawa syarikat miliknya dan suami menuju pasaran global. Fungsi Stellavingze International adalah untuk mendidik wanita untuk menemukan titik keseimbangan dalam kehidupan dan memulakan sebuah kehidupan yang lebih bahagia.
Majlis yang diadakan di Menara Melilea, Bangsar South bertujuan untuk menggalakkan wanita di Malaysia untuk keluar daripada zon selesa mereka dan mencari potensi diri untuk berusaha memajukan negara samada dalam bidang ekonomi mahupun menyumbang ke arah menjadikan Malaysia ke arah negara yang lebih makmur.
Pada malam tersebut, empat orang  tokoh wanita yang telah banyak berjasa dan menabur bakti dijemput untuk berkongsi ilmu, pengalaman dan tips bersama para jemputan. Sambil berkenalan dengan speaker jemputan, apa kata korang baca tip-tip dan ilmu yang dikongsi bersama para jemputan.
Tan Sri Datin Paduka Seri Hajah Zaleha Binti Ismail, Pengerusi Yayasan Suara Wanita (YASNITA)

Wanita adalah unik kerana mampu mencorak modal insan yang cemerlang. Hanya wanita sahaja yang mampu memikul tanggunjawab untuk melahirkan, membesarkan, mendidik dan memberi sokongan. Wanita dilahirkan dengan minda yang unik dan mampu melakukan beberapa tugasan pada satu masa yang sama. Wanita yang berpendidikan mampu menjadi 'influencer' dan contoh akhlak yang baik. Pentingnya bagi seorang wanita untuk mempunyai prinsip dan integriti serta bijak membahagikan masa dalam kepimpinan keluarga mahupun organisasi. Wanita perlu sentiasa menjaga kesihatan dan menimba ilmu, imbangi kesihatan fizikal, mental dan emosi kerana itulah aset wanita yang paling berharga.

 
Datin Azizan Bt Hj Shariff, Pengerusi Majlis Pembangunan Wanita dan Keluarga, Parlimen Lembah Pantai

Adalah penting bagi wanita memiliki prinsip, ikhlas dalam menjalankan tanggungjawab dan mengutamakan keluarga. Wanita yang menjadi suri rumah harus mempunyai kemahiran dan bijak berniaga untuk menambah pendapatan keluarga. Wanita yang berkerjaya perlu mengadakan majlis atau jamuan untuk mengeratkan silaturrahim bersama ahli keluarga dan rakan-rakan. Wanita perlu sentiasa bersabar, mempunyai iman yang teguh dan menjaga kesihatan.

 
Datin Noor Faezah Binti Mohd Ashref, Naib Presiden Yayasan Wanita Cemerlang 

Wanita adalah hebat kerana tugas dan tanggungjawab yang banyak kepada keluarga, kerjaya dan masyarakat. Wanita yang hebat, mampu berdiri teguh, menyokong insan lain, memberi didikan dan memberi motivasi khususnya bagi insan-insan yang tidak bernasib baik. Wanita hanya mampu menjadi pemimpin yang cemerlang apabila memimpin dengan kasih sayang sekaligus meningkatkan motivasi pekerja dan pengikut mereka. Insan yang memerlukan amat sukar untuk dicari dan justeru itu, menjadi tugas sebagai wanita dan rakyat yang bertanggungjawab untuk menemui mereka dalam kumpulan seperti persatuan dan sukarelawan untuk memastikan kadar kemiskinan negara kekal rendah. Wanita punyai lumrah dan sifat yang lembut dan berkasih sayang, berusaha bersungguh-sungguh dan kuat menghadapi cabaran.

Ms Wee Siew Ling, Pengarah Urusan Stellavingze International 

Wanita yang bekerja sentiasa menghadapi kekangan masa. Justeru itu, wanita perlu bijak mengendalikan keluarga, kerjaya dan masa untuk diri sendiri. Tidak mustahil segala tanggungjawab dapat dilaksanakan sekiranya wanita bijak membahagikan masa. Formula Datuk Stella Chin, Pengasas Stellavingze International ; Kebahagiaan Wanita = (+) Kasih Sayang/ Cinta, (-) Kebencian/ Kemarahan, (x) Kesyukuran, (÷) Umpatan/ Gosip dikongsi. Wanita diajak menyertai Stellavingze International dan menemui kebahagiaan dalam kehidupan yang seimbang. Wanita umpama air yang mudah membiasakan diri dalam apa-apa keadaan, namun jangan sesekali mencabar mereka kerana lautan yang juga bakal membawa tsunami.

Diakhir sesi perkongsian ini, para wanita diajak untuk menyertai Stellavingze International dengan menghadiri sesi latihan dan kursus yang dianjurkan oleh mereka.

Stellavingze Smart Star - Peningkatan Nilai Kewanitaan 

Objektif : Membantu wanita dalam mengurus; Diri, Kerjaya, Perkahwinan, Keluarga,  Anak-Anak, Mempunyai Kehidupan Yang Seimbang dan Indah

Kursus 90 Hari Stellavingze Smart Star:
↝ Kelas Imej
↝ Kesihatan dan Kecantikan
↝ Pembentukan Minda dan Rohani
↝ Pengurusan Rumah Tangga
↝ Interaksi Bersama Anak
↝ Formula Kehidupan Yang Seimbang dan Indah

Setelah menamatkan Kursus 90 Hari Stellavingze Smart Star:
Majlis meraikan Stellavingze Smart Star dan lahirnya seorang wanita yang lebih bahagia

Kelayakan:
↝ Pendidikan: Diploma / Ijazah
↝ Pengalaman: 2 tahun ke atas
↝ Status Perkahwinan: Berkahwin / Bujang

Syarat-syarat Kemasukan:
↝ Bersedia untuk meningkatkan nilai kewanitaan dan jati diri sebagai wanita
↝ Perlu menjadi ahli Stellavingze International


Stellavingze Guiding Star - Melahirkan Usahawan Wanita Berkredibiliti

Objektif:
↠ Peluang untuk wanita mencipta keupayaan menjana pendapatan, mengecapi transformasi dalam kejayaan
↠ Membina asas yang kukuh dan menuju kearah kehidupan yang lebih berjaya
↠ Mentransformasikan bakat kepimpinan anda, membantu orang lain untuk berjaya

Stellavingze Guiding Star:
↠ Kami menyediakan kursus pengurusan, pembentangan dan kelas untuk memperbaharui imej dalam membantu wanita untuk membina asas perniagaan yang kukuh
↠ Kami menyediakan penyelesaian perniagaan yang sesuai dengan permintaan pasaran
↠ Kami menyediakan rakan niaga dengan operasi yang mudah dan tenaga kerja.

Kursus dan Latihan:
↠ Kelas Imej Perniagaan
↠ Latihan Skill Perniagaan
↠ Kursus Eksklusif Home Party MELILEA
↠ Latihan Profesional Kesihatan dan Kecantikan
↠ Kelas Pengurusan Perniagaan
↠ Kelas Kualiti Kepimpinan

Kelayakan Penyertaan:
Pendidikan: Ijazah
Pengalaman: Bekerja dalam bidang korporat selama setahun/ lebih
Umur: 25 - 60 tahun

Sebelum acara berakhir, sesi memotong kek dan acara cabutan bertuah turu diadakan...tapi iolls tak bertuah malam tu. Tahniah kepada semua pemenang. 
Kepada kalian diluar sana yang berminat untuk menyertai program latihan yang dianjurkan oleh Stellavingze International, bolehlah mendaftarkan diri dan dapatkan maklumat lanjut mengenai program-program tersebut dipautan www.stellavingzeinternational.com. 


Okay...till we meet again
Read more ...

Salam Jumaat

Assalamualaikum...

Good morning everybody...eceh.
Image : Google
Semalam gigih konon2 nak update blog. Sekali...non hado, tak sempat. Banyak pulak urusan kita semalam. Moga-moga sempatlah hari ni nak update blog. Ada cerita nak dikongsi dengan korang sekalian berkait dengan sambutan Hari Wanita Sedunia. Nak menulis tak sempat habis lagi...maklumlah, nak mencari info dan edit gambar tak sempat lagi.

Hari Jumaat, penghulu segala hari. Dah sampai ofis? Kalau kat negeri-negeri yang Jumaat bercuti tu, selamat bercuti ya. Kalau KL, Jumaat ni ibarat heaven juga sebab rehat lama. Hahaha...ke mana plan korang (perempuan sahaja) rehat ni? Aku? Hmmm...ada urusan nak setelkan. 

By the way, semoga hari ini berjalan lancar dan segala urusan kalian semua dipermudahkan ya. Ehem...buat para lelaki Islam diluar sana, jangan lupa solat Jumaat. Oh ya, katanya hari ini akan ada solat hajat khas untuk memohon daripada Allah SWT agar keselamatan rakyat Malaysia di Korea Utara terpelihara. 

Okay...till we meet again
Read more ...

Tuesday, March 07, 2017

Artico It's Nitro Cool @ SS15 Courtyard

Assalamualaikum...
Pernah dengar nama kedai ais kerim Artico? Hmm...kalau belum pernah dengar, meh sini akak nak share sikit.

Last two weeks, akak bersama teman-teman blogger yang lain dijemput untuk merasai keunikan ais kerim di Artico, SS15 Courtyard, Subang Jaya. Gigih jugalah drive ke Subang Jaya...dengan menggunakan waze. Location Artico ni terletak di Ground Floor SS15 Courtyard, kalau dari luar nampak Mr. Dakkalbi tu, masuk je dalam mall tu. Senang sangat nak nampak kedai ni.

Kami dihidangkan dengan ais kerim daripada pelbagai rasa dan datang dengan beberapa variasi rupa. Nak cerita lebih-lebih tapi takde gambar pun takleh juga...apa kata korang layan gambar kat bawah ni sambil aku explain sikit pasal ais kerim ni.
Ni ice cream cookies sandwich. Ais kerim tu perasa vanillah dilapik dengan chocolate chip cookies.
Yang ni yogurt ice cream...original flavour rasanya. Ada letak topping cereal dan whipped cream tu. Hmm..ni kalau korang suka yogurt milk, memang suggest untuk try.
Oh ya...ni paling favourite aku, Yogurt Mango. Rasanya memang sedap sangat. Terasa hirisan mango dia. Topping pun ada pelbagai juga.

Ni chocolate ice cream. Memang marvelous. Bagi aku yang memang penggemar chocolate, ni memang akan sentiasa jadi kegemaran. Kaya dengan rasa coklat dan soft texture dia, memang sedap la.
Strawberry sorbet. Pernah makan? Rasa dia sama je macam makan ais kerim strawberry cumanya yang ni texture dia soft dan tak masam.


Haa..selebihnya tu ais kerim yang kami order personally. Ikut citarasa dan pilihan masing-masing gitu. 

Oh ya, di bawah ini senarai menu / perasa ais kerim yang ditawarkan di Artico. 
Artico di SS15 Courtyard ni merupakan outlet pertama mereka dan bakal expand outlet mereka dengan membuka cawangan baru. Masih dalam perancangan lagi. Price range untuk ais kerim ni berpatutan dengan keunikan pembuatan ais kerim ini. Handmade ice cream la katakan. 


Kalau korang teringin nak merasai kesedapan ais kerim Artico ni, jangan lupa singgah ke sana ya. Di bawah ni alamat Artico dan kalau nak lebih detail, boleh juga ke Facebook Artico - It's Nitro Cool.

Artico It's Nitro Cool
Lot G-13a, SS15 Courtyard, Jalan SS15/4g
Subang Jaya
Tel: 03-5036 1255
Okay...till we meet again
 Last but not least, meh belanja sekeping gambar kenangan gitu...dan video pembuatan ais kerim Artico ni.

Read more ...

Nuff Ads