Sunday, July 30, 2017

CUTI BLOGGING

Assalamualaikum...

Selamat malam semua.
Macam tenggelam timbulkan aku sekarang ni kan? Hmm...

Just nak inform korang yang aku akan cuti blogging untuk beberapa ketika kerana beberapa perkara yang tidak dapat nak dielakkan. Nak explain lebih-lebih pun payah juga.

Apa pun, terima kasih kepada kengkawan blogger yang rajin sangat-sangat drop by here and leave comment kat entri diblog ini. 

Hmm..sudikanlah doakan yang terbaik untuk kesihatan Ainim ni ya. Manalah tahu doa kalian dimakbulkan Allah SWT. Insha Allah, selesai segala urusan, akan kembali blogging seperti biasa. Cuma masa tak tahu bila....hehehe

Okay....till we meet again. Assalamualaikum
Read more ...

Wednesday, July 26, 2017

Tolonglah Saya....Please

Assalamualaikum...

Hmm....daripada tadi dok memikirkan pasal emel Yahoo yang tak boleh nak access ni. Masalahnya terlupa password tapi soalan yang dia tanya tu langsung tak pernah jawab masa buat akaun Yahoo dulu. 

Macam mana ni? Ada sesiapa yang tahu...boleh tolong saya tak? Dah pening sebab ada kerja yang perlu saya lakukan guna emel Yahoo tersebut. Dah recover guna Gmail pun takleh nak dapat balik emel-emel daripada akaun asal. 

Anyone? Anybody knows? Hmm...help me please

Thank you...
Read more ...

Tuesday, July 25, 2017

Rasa-Rasa Naik Ke Turun?

Assalamualaikum...

Entry kali ini adalah lanjutan daripada entri INI.

Kalau korang dah baca entri yang aku update last week, mesti tau apa maksud tajuk kat atas tu. 

Baikkkk...aku tak nak korang pening kepala..nanti korang cakap aku nak main teka teki. Sebenarnya aku berfikir tentang harga petrol mingguan. Ya la, beberapa minggu sebelum raya, nampak penurunan yang ketara kan. Hmm...right after raya, harga petrol mencatatkan kenaikan. So, disitu ada sedikit pertanyaan dalam kepala aku ni.

Well, sesetengah pendapat berkata nak raya memang minyak turun sikit tapi lepas raya naiklah balik. Hmm...aku tak suka ada spekulasi tapi aku sendiri sekarang ni ibarat create speculation tu....Eh ya ke? Oh....tidak. Ini sekadar pertanyaan dan apa yang terlintas dalam benak fikiran aku.

Tadi pun isi petrol sedikit je sementara menantikan harga baru yang akan diumumkan every Wednesday. So, lets wait and see...........

Korang rasa, naik ke turun? Aku rasa mungkin naik atau kekal...
Read more ...

Monday, July 24, 2017

Bersiaran Kembali

Assalamualaikum....

Selamat pagi semua. Alhamdulillah, bersiaran kembali didunia blog ini. Fuhhh...last week memang betul-betul hectic untuk aku. Banyak betul urusan nak diselesaikan dan dengan masalah modem UniFi yang tetibe rosak.

Dalam hari Khamis baru modem UniFi ditukar oleh pihak TM. Kebetulan pulak kakak aku ada operation Selasa lepas, makanya aku mengambil alih tugas untuk hantar dan ambil anak dia dari sekolah. Mak pun tak sihat since last 2 weeks, makanya lagilah busy. Sampai tak sempat langsung nak menghadap blog.

Ya Allah, memang busy dan sangatlah meletihkan tapi semua tu tanggungjawab. Sampaikan appointment untuk diri sendiri pun tak terkejar nak pergi. Since jumaat pula, aku busy dengan hal mak dan rumah....fuuhhh....

So, hari ni baru berkesempatan nak blogging. Kepada kengkawan yang dah tinggalkan komen tu, nanti iolls reply satu-satu dan singgah balik ke blog korang ya.
Read more ...

Monday, July 17, 2017

#JOMNAIKMRT | Fasa Kedua Muzium Negara - Kajang

Assalamualaikum...
Haa...dah tiba pun hari Isnin, 17.07.2017 yang dinantikan oleh sebilangan besar rakyat Malaysia terutama yang duduk atau bekerja di area Sg Buloh hingga ke Kajang tu. Ala..mesti korang dah tau apa iolls nak cakapkan. Bijak! Bijak!....MRT (Mass Rapit Transit).

Fasa pertama dulu telah dilancar pada 16 Disember 2016 bermula dari Sg. Buloh ke Semantan. Now, dah sampai ke phase 2 bermula dari Muzium Negara hinggalah ke Kajang tu. Alhamdulillah, satu lagi prasarana yang bertujuan untuk memudahkan pergerakan rakyat Malaysia yang disediakan oleh kerajaan. Harapnya dapat memberi manfaat kepada semua yang menggunakan pengangkutan awam untuk melakukan aktiviti harian ya. Macam aku ni, drive hari-hari maybe takde la terasa sangat efek MRT tu. Hihihihi

Well, apa kata kita tengok sikit infografik MRT Fasa 2 ni dan sepanjang mana laluan MRT ni bermula dari Sg Buloh hingga ke Kajang.

Phase 1
(starting 16 December 2016)

Phase 2
(starting 17 July 2017)
Oh ya, MRT ini akan mula dibuka pada Isnin, 17.07.2017 jam 4.00 PM (INFO) . So, kepada sesiapa yang teruja nak naik MRT ini, jangan lepaskan peluang tau. Hakak tak dapatlah pergi memandangkan masih bekerja lagi. 

So, kalau korang nak mengetahui info lanjut mengenai MRT ini, sila klik dipautan ini myrapid.com .

 #JOMNAIKMRT gitewwww

Okay...till we meet again
Read more ...

Thursday, July 13, 2017

Bila Ainim Membaca Novel : #NovelBreathe

Assalamualaikum...
Tahukah korang bahawa Ainim ni bukan seorang kaki novel? Hahaha...itu antara perkara yang paling sinonim dengan aku. Nak baca novel? Oh NO...tak minat sebab malas nak feeling feeling bila baca novel. Tambahan pula novel yang biasa dipasaran ni kebanyakkan bertemakan cinta. Ke aku je berpendapat macam tu? Maksud aku, novel yang popular sekarang ni majoriti novel cinta. Aku ni kurang sikit topik cinta cinta ni...BOSAN

Hmm...hendak dijadikan cerita, aku follow akaun Twitter Dr Beni Rusani yang memang Tweet Famous beliau ini. Merupakan salah seorang author untuk buku Diagnosis dan Apokalips. Hmm..baru baru ini beliau menerbitkan sebuah novel hasil penulisan beliau yang berjudul Breathe.

Aku ni selalu tengok orang dok tweet berkenaan novel ni daannnnnn secara tak langsung menarik perhatian aku untuk membaca novel ni. TAPI..kenalah beli dulu novel tu. Ye tak? So, setelah hampir 2 minggu dok usha review pembaca dan setelah aku sendiri baca sinopsis novel ini, maka tertarik hati untuk membeli novel ni.

Keinginan untuk membaca novel memang betul-betul mendalam. Hmm...by the way, Dr Beni ni aku baca blog dia dulu, then baru ada interest untuk baca novel dia. So...semalam, sejenis kegigihan melanda diri dan aku terus ke MPH Publika untuk membeli novel Breathe. Harga RM 30 dan aku sempat jugalah tanya stok berapa yang ada. Hanya tinggal 6 buah saja lagi and the novel is No. 1 MPH Weekly Best Seller for fiction category...gitu.
So, tengah hari tadi aku sempat luangkan masa rehat di library untuk membaca novel Breathe ni. Kebetulan aku ada visit pagi ni. Masa round dalam library tadi ternampak pulak spot baik untuk aku baca novel ni secara santai. Haa...yes, novel ni memang nampak biasa je jalan cerita dia tapi sangat menarik.

By the way, aku tak habis baca lagi. Ye la, rehat pun sejam je. Sempat baca sampai chapter 3, itu pun aku dah tersengih gelak baca certain parts yang kelakar dalam novel ni. Maka, akan aku teruskan pembacaan malam ni juga. Hehehe

#NovelBreathe ni aku syorkan korang baca. Banyak info dan pengajaran korang boleh dapat tau..nantilah, dah selesai baca..aku share dengan korang lagi ya.

Okay...till we meet again
Read more ...

Wednesday, July 12, 2017

Harga Petrol Mingguan

Assalamualaikum...

Saja nak share berkenaan harga petrol mingguan bagi tempoh 13 hingga 19 Julai 2017.

Kredit kepada Bernama
Sumber : SINI

Okay...till we meet again
Read more ...

Wordless Wednesday : Kisah 25 Nabi Dan Rasul

Assalamualaikum...

Wordless Wednesday untuk hari ini.


Wallahualam
Read more ...

Tuesday, July 11, 2017

Wujudnya Blog Wordpress Ainim

Assalamualaikum...

Selamat pagi semua...

Malam tadi, aku buka blog Dr Beni Rusani. Beliau menggunakan platform Wordpress dan aku masa tu nak klik untuk subscribe blog beliau. Nak dijadikan cerita, bila nak subscribe tu kena log in Wordpress dulu bagai...so, aku gamble je sign in sebab seingat akulah, dulu pernah juga guna Wordpress tapi tak ingat untuk apa.
So, bila klik 'sign in' button tu, barulah aku sedar yang selama ini wujudnya blog aku di Wordpress. Hahahaha... punyalah tak perasan. Last update adalah enam tahun lepas. Zaman-zaman aku masih aktif sebagai fan blogger untuk Super Junior. Gigihlah aku blog everything pasal Super Junior to the extend setiap aktiviti Super Junior aku share anddddd bila SuJu datang Malaysia confirm muka aku akan ada. Hihihih

Now, after 6 years...aku sedar yang blog kat Wordpress tu dah bersarang teruk. Walaupun menurut sesetengah blogger, Wordpress ni lebih menarik if compare to Blogspot. Hmm...aku rasa both okay je cuma Blogspot ini more easy la. Takde pening sangat kalau nak compare dengan Wordpress.
So....bila perhatikan blog Wordpress malam tadi, terbit pula keinginan untuk aktif semula diblog tersebut cumanya tak nak la update pasal SuJu pulak. Kali ini rasa macam nak tukar niche. Korang rasa? Boleh suggest apa nak ditulis kat Wordpress tu? Bukan apa, rasa sayang pula dibiarkan berhabuk sampai tak tau nak buang yang mana satu. 

Kalau korang boleh bag idea, aku sangatlah hargainya.

Okay...till we meet again
Read more ...

Monday, July 10, 2017

Segmen Blogwalking Raya 2017 Mialiana.com

Assalamualaikum...

Jom join segmen yang Kak Mia anjurkan

segmen blogwalking raya 2017 mialianacom
Ikut syarat-syarat yang Kak +Mia Liana dah tetapkan then backlink banner ke entri original kak mia ya.

Selamat bersegmen korang...
Read more ...

Mulakan Hari Ini JUGA

Assalamualaikum...

Selamat hari Isnin semua...ada yang masih berpuasa enam? Atau ada yang menggantikan puasa? Haa...kalau ada, kita geng. Haha
Image : Google
Hari ni aku baru berpeluang untuk mula menggantikan puasa yang ditinggalkan masa bulan Ramadan yang lalu. Selalunya, tiap-tiap tahun memang aku habiskan ganti dalam bulan Syawal juga so that, takde nak kelam kabut hujung Syaaban baru nak mengganti. 

Cumanya tahun lepas memang kelaut sebab keadaan kesihatan yang terganggu. Makanya, sipi-sipi nak habis bulan Syaaban baru dapat selesaikan ganti puasa. 

Bila bercakap bab ganti mengganti ni, aku yakin ramai kawan-kawan kat luar sana tu spesies aku juga. Ganti dalam bulan Syawal. Ye la, kita awalkan ganti supaya kemudian hari senang. Kita takkan tahu bila kita sihat dan bila waktu kita sakit. Kan? Contoh macam aku ni, keadaan kesihatan selalu tak menentu. Hari ni sihat, esok demam pulak..begitulah demikiannya.

Image: Google
Memanglah dalam bulan Syawal ni terutama yang bekerja dipejabat tu, selalu akan ada open house unitlah, bahagianlah...kawan jemput makan, kita pun lajulah langkah. Rezekilah katakan, takkan nak ditolak. Aku pun bab makan memang suka..hahaha siapa tak suka makan? Cumanya kenalah kuatkan iman bak kata orang. Tolak elok-elok...kalau ada yang baik hati nak tolong bungkuskan, itu kira bonuslah untuk korang. 

Elok kita ganti awal, lagipun ganti puasa tu WAJIB. Memang susah sikit bila bukan dibulan Ramadan terutama dibulan Syawal TAPI percayalah, bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian. Dah setel ganti puasa, boleh buat puasa sunat pula. Dah selesai ganti, takde nak fikir dah berapa hari nak kena ganti. Kalau orang dok post pasal kiraan berapa nak menuju Ramadan, korang dah takde fikir, ada lagi ke puasa nak kena ganti..haha

Image : Google
Kalau dah berniat nak ganti tu, elok kita mulakan sekarang juga. Takut-takut, kalau tangguh nanti datang penyakit M (malas) tu. Sekali datang bukan senang nak pergi pula. Apa pun, tahniah kepada korang yang berjaya menggantikan puasa dan berjaya juga selesaikan puasa 6. Sesungguhnya korang memang tergolong dalam orang yang imannya kuat. Alhamdulillah...semoga puasa dan amalan kalian diterima Allah SWT....aminnnn

Wallahualam
Read more ...

Friday, July 07, 2017

Katakan TAK NAK! Merokok

Assalamualaikum...

Kali ni nak share berkenaan tweet Dr. Rafidah Abdullah semalam mengenai serangan jantung terhadap seorang perokok yang berusia 31 tahun.
Sudah acap kali kita baca artikel-artikel disurat khabar mengenai bahaya atau kesan merokok malah, pelbagai kempen juga diadakan bagi memberi kesedaran mengenai kesan buruk merokok. Namun, bukanlah mudah untuk menjayakan kempen ini andai si perokok sendiri tiada kesedaran untuk berhenti merokok. Am I right?

Kebanyakan perokok ini mula merokok seawal usia remaja lagi dan kebiasaannya kerana ingin mencuba-cuba sahaja. Ada juga yang terpengaruh atau mengikut kawan dan tak kurang juga kerana melihat bapa atau saudara mara yang merokok. Makanya mereka ini terus terjebak menjadi perokok tegar. Ada yang heavy smoker ada juga yang biasa-biasa sahaja. 

Rasanya tak perlu nak explain lebih-lebih tentang bahaya merokok sebab aku yakin korang especially yang merokok dah aware sangat akan kesan merokok kepada diri dan juga orang sekeliling. Tapi kalau korang nak tahu juga, boleh klik di SINI

Kalau tengok balik kepada apa yang Dr. Rafidah share ni, aku sendiri pun seram tengok. Umur baru 31 tahun kot, sebaya usia aku ni. Bayangkan untuk 13 tahun beliau merokok (heavy smoker). Aduhh, semoga pesakit dipermudahkan untuk sembuh ya.

Aku selalu berdoa dan berharap kawan-kawan yang merokok tu, akan segera sedar dan ambil tindakan untuk berhenti merokok. Ada je kengkawan yang aku kenal merokok. Jujur cakap, aku ni alah dengan asap rokok...sesak nafas. Ada juga kawan-kawan yang aku kenal pernah cuba untuk berhenti merokok. Macam-macam juga yang dorang cuba. Ada yang berjaya ada juga yang masih belum berjaya. 

Bagi korang si perokok yang ada sedikit kesedaran untuk berhenti merokok tu, aku doakan korang tak pernah putus asa dan sentiasa kuat dengan azam untuk SAY NO TO SMOKING. Boleh klik SINI dapatkan ilmu, pelajari dan seterusnya berusaha untuk berhenti merokok. Insha Allah, kalau niat dah ada tu, tinggal untuk laksanakan saja. Jangan putus asa, sentiasa tadah tangan berdoa pada Tuhan agar dikuatkan iman untuk berhenti merokok. Paling penting, sayangilah diri dan orang yang tersayang. Anda mampu mengubahnya.

Katakan TAK NAK! Merokok
taknak.myhealth.gov.my

Wallahualam
Read more ...

Thursday, July 06, 2017

Bila Bateri Handphone Dah Nazak

Assalamualaikum...

Selamat tengah hari semua...dah lunch? Kalau yang berpuasa tu, Alhamdulillah...semoga beroleh pahala hendaknya.

Sebenarnya tak nak cerita tapi hmm...cerita je la. Kenazakan bateri handphone aku ni. Hmm... handphone aku guna sekarang ni ialah Samsung Galaxy S4. Beli masa awal tahun 2014 haritu. Alhamdulillah, masih berfungsi dengan baik sehingga sekarang walaupun haritu dia buat hal. System tak function. Tapi, cik kembar dah reformat hp ni dan update software baru as according la. 

Tapi, tapi tapiiii...sebenarnya aku rasa selain sistem problem haritu, masalah utama adalah bateri phone ni yang sebenarnya dah minta ganti baru. Sebelum raya haritu ada juga survey kat Mines, siap tanya member ofis ni mana-mana website yang jual bateri original tapi harga discount.

Jujur cakap, aku tak nak beli yang tak ori atau yang gred AAA tu sebab tak nak ambil risiko. Biarlah kena bayar mahal sikit janji original. Actually, masa survery haritu dapat harga RM90 & RM80. So, plan aku nak beli lepas dapat gaji bulan Julai ni. TAPI....ni dah tak sempat nak tunggu gaji ni. Dia buat hal macam-macam pula bateri ni.

Off sendiri tu takyah cakaplah, tengah taip mesej...tetibe off. Bateri dalam 70%, tetibe jadi 30%. Dari 50% jadi 0%. Camane tu? Siapa nak jawab? Hmm..nampak sangat nak suruh ganti. Bak kata kawan aku, Aya, dah nak masuk 4 tahun, memanglah dia buat hal.

Ni yang sempat aku survey kat Lazada....tapi survey harga je la. Senang nak bajet duitkan.

Doa-doalah bateri hp aku tu bertahan lagi malam ni ya.

Okay...till we meet again

Read more ...

Wednesday, July 05, 2017

Infografik Wabak Rabies

Assalamualaikum...

Baca di astroawani.com mengenai kematian dua daripada tiga mangsa jangkitan wabak rabies manakala seorang lagi masih lagi kritikal. 

Menurut Kementerian Kesihatan melalui kenyataan Menterinya, Datuk Seri Dr. S. Subramaniam wabak Rabies yang berlaku di Sarawak ini berkemungkinan disebabkan anjing liar yang membawa virus ini dari sempadan Kalimantan.

Nak explain lebih pasal wabak Rabies ni pun, tak pandai juga. Mari kita lihat infografik yang disediakan oleh astroawani.com ni. 

Perkataan Rabies ni dalam bahasa Latin dan bermakna 'Gila'. Adalah bahaya apabila dijangkiti virus ini.
Rabies
Diharapkan wabak ini tidak merebak dengan meluas dan tiada lagi kematian yang disebabkan oleh wabak ini. Pihak berkuasa kita pun sedang memantau dan langkah-langkah pencegahan pun telah diambil untuk mengekang penularan wabak ini.

Wallahualam...
Read more ...

AIDILFITRI GIVEAWAY BY FAYE AND FRIENDS

Assalamualaikum...

Marilah kita meriahkan giveaway ni ya. Iolls kena tag dengan this ni3za.
giveaway faye and friends
Hmm..siapa nak ku tag untuk join giveaway ini ya?

+Sally Samsaiman  & +Normi Nieza la join giveaway ni ya.

Okay...till we meet again
Read more ...

Tuesday, July 04, 2017

Poster Gadis Mineral Shell | Bila Akak Letak Dilutut

Assalamualaikum



KUALA LUMPUR: Syarikat minyak gergasi Shell, mengarahkan poster gadis 'air mineral' ditarik balik dari semua stesen mereka berkuat kuasa serta-merta sejak semalam.

Ia susulan tindakan tidak bertanggungjawab beberapa individu yang bertindak 'mencabul' dan melakukan pelbagai aksi tidak senonoh terhadap poster gadis tersebut yang dikenali sebagai Nor Shafila Khairusalleh, 25 tahun.  SINI
Terbaca berita ini di awani.com. Sebenarnya dah perasan mengenai tular isu ni di Twitter since few days ago. Terkejut juga bila baca. First impression aku.. "Hello!! It's just a picture...." Jujur cakap, aku tengok gambar lelaki-lelaki yang berkelakuan tak senonoh tu rasa nak menyekeh je. Hmm..sabar Anim sabar.

Benarlah kata orang, tajamnya mata lelaki ni boleh tembusi badan wanita. Imaginasi mereka tak terbatas. Walaupun seelok mana pemakaian seorang wanita, kalau dah namanya lelaki (taklah semua) kau tetap tak boleh jangka apa-apa. 

Cumanya...perkara ini memang melampau batas. Tiadakah perasaan malu berkelakuan sedemikian. Aku kirakan lelaki yang di dalam gambar tular tu pastinya dah berkahwin, kalau dilihat dari segi tubuh badanlah. Takde ke perasaan malu kalau isteri dan anak-anak kalian yang terlihat gambar tu? Please..nak buat sesuatu, tolong fikir buruk baik kesannya pada diri.

Bangga ke gambar tular macam tu? Kalau sedang berjasa, tak mengapalah jugakan? Bolehlah diberi pujian. Ni yang orang cakap, bila akal letak kat lutut. Ikutkan nafsu. Dah tentu-tentu gambar saja. Jagalah kelakuan, walau kat mana pun berada. Kalau ya pun nak bergurau, bukan begitu caranya ya. Banyak lagi cara lain...kalau setakat buat ekspresi terkejut ke, okaylah juga. 

Wajarlah pihak Shell ambil tindakan sedemikian daripada memburukkan lagi keadaan. Jaga juga aib gadis yang menjadi model tu juga. Sudah tentu wujudkan rasa malu dan tidak selesa apatah lagi kepada empunya diri dan keluarga dia.

Maaflah, bahasa agak kasar dalam entri ni...cumanya diharap masyarakat kita ni sedarlah. Hidup didunia moden tapi tahap pemikiran masih ibarat primitif. Adab perlu ada, tak kisahlah apa bangsa dan jantina sekalipun. Sikap kita mampu jadi cerminan apa yang bakal berlaku kepada generasi akan datang. Perkara itu paling kena sedar. 

Apa pun, stoplah tularkan gambar-gambar yang tak senonoh tu. Gadis tu dah tentu merasa diaibkan. Si pelaku pun mungkin juga dah sedar akan kesalahan diri (mari bersangka baik). Moga ini jadi iktibar buat kita semua (termasuk yang tengah menulis ni juga). 

Wallahualam...
Read more ...

Monday, July 03, 2017

SOFT SERVE ICE CREAM @ FAMILYMART

Assalamualaikum...

Selamat Hari Raya semua...amacam raya korang? Mesti meriah kan? Aku? Sangatlah sederhana dengan kesihatan tak menentu sepanjang cuti raya haritu.

Apa pun, aku nak share dengan korang walaupun aku rasa korang mesti dah tahu dulu sebelum aku. Hehehe...
Korang biasa dengar FamilyMart? Ala..yang macam Seven Eleven tu tapi ni lain sikitlah. Cumanya bukan nak cerita lanjut pasal FamilyMart ni tapi mengenai ais kerim yang ditawarkan disana. Soft serve ice cream, Matcha or Green Tea dan juga French Vanilla.

Hendak dijadikan cerita, kawan aku, Azwa selalu share gambar makan soft serve ice cream dalam group whatsapp dan juga instastory dia. Makanya aku yang sememangnya peminat ais kerim ni mulalah tak keruan nak mencuba. Daripada sebelum Ramadan membawa ke Ramadan sampailah ke Hari Raya, barulah merasa ais kerim ni.

Last week, aku dan family lepak-lepak kat KLIA2 untuk tengok kapal terbang. Saja je la...

Masa berjalan ke arah ruang untuk melihat kapal terbang tu, terus ternampak FamilyMart. Ingatan terus kepada ais kerim matcha tu...dan dengan langkah laju, terus pergi kaunter tanya ais kerim matcha tu. Sejenis kegigihan yang kadang-kadang macam tak bertempat tapi sebab dah alang-alang jumpakan, apa salahnya mencuba.

Harga RM3.50 satu. Rasanya memang sedap dan very lite taste. Tak manis pun...just nice dan very creamy dan soft sangat texture..ye la, dah nama pun soft serve kan...hehehe. 
Mohon jangan marah dengan muka hakak yang begitu..nikmat sangat kekdahnya..hahaha. Kalau korang belum cuba, recommended. 

Okay...till we meet again

Read more ...

Friday, June 23, 2017

Selamat Pulang Ke Kampung Halaman

Assalamualaikum...

Pejam celik, pejam celik..dah nak raya pun kita. Tinggal lagi sehari dua je lagi.

Ada yang sudah bertolak pulang ke kampung ke? Ke ada yang pulang dimalam raya? Apa pun, ambillah langkah-langkah keselamatan yang sewajarnya sebelum meninggalkan rumah ya. Jangan lupa update pada jiran tepi yang tak balik kampung tu. Bolehlah tolong tengokkan rumah yang kosong lama tu.

Kalau yang pulang ke kampung tu, berhati-hatilah dijalan raya. Dimusim perayaan ni, jalan jem takyah cakaplah...tengok info trafik, merata-rata jalan jem terutama dilebuh raya utama seluruh negara. Dari utara ke selatan, dari timur ke barat...dengarnya, trafik udara pun sibuk juga sebab yang pulang bercuti menggunakan kapal terbang pun ramai..ke Sabah, Sarawak..sesetengah prefer untuk fly rather than drive ke kampung..elak penat.

Disini, aku share beberapa perkongsian menarik (pada aku la) untuk korang yang bakal melakukan perjalanan pulang dan balik semula dari kampung tu.


Selamat memandu kepada semua yang pulang ke kampung...berhati-hati dijalan raya. Jangan kelam kabut drive ya...Ingatlah beberapa perkara ni

1. Beri signal sebelum nak memotong
2. Jangan memandu dilaluan kecemasan
3. Jaga jarak selamat kenderaan anda dengan kereta di hadapan
4. Pastikan baki Touch & Go anda cukup
5. Dapatkan rehat yang secukupnya sebelum memulakan perjalanan
6. Jangan berhentikan kereta semata-mata nak melihat kemalangan yang berlaku, elakkan kesesakan
7. Pastikan minyak kereta cukup untuk perjalanan yang jauh
8. Paling penting, PASTIKAN KENDERAAN anda berada didalam keadaan yang baik. Jangan lupa service kereta dulu.

Semoga korang selamat sampai ke destinasi yang dituju.

SELAMAT HARI RAYA
Read more ...

Friday, June 16, 2017

Iklan Raya TNB 2017 | #DugaanRaya

Assalamualaikum...
Selamat pagi semua..dah tengok iklan raya 2017? Banyak juga rupanya yang buat iklan raya. Dalam banyak-banyak iklan, iklan Petronas sentiasa aku nantikan saban tahun. Hmm..selalunya iklan Petronas paling WIN.....tapi tahun ni iklan raya TNB pun tak kurang menarik juga.

Aku rasa iklan TNB paling WIN tahun ni sebab ada kelakar, ada sedih dan paling penting tersemat message berguna...gitu



Dah tengok? hahaha...kelakar. Senyum lebar aku tengok? Anyway...ada lagi iklan raya yang korang nak suggest aku tengok?

Okay....till we meet again
Read more ...

Wednesday, June 14, 2017

Tema Raya Apa Tahun Ini?

Assalamualaikum...
 Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest


Dah selesai lakukan persiapa raya? Kata orang, prepare awal-awal ni bagus untuk elak kelam kabut bila dah nak dekat raya. Lagipun, di 10 akhir Ramadhan ni elok pertingkatkan lagi amalan kita kan.

Apa pun, nak tanya ni, apa tema raya korang tahun ni? Family aku tahun ni pula pilih warna pink. Pilihan anak buah aku yang seorang tu...Aisyah. Bila tanya pink yang macam mana...rupanya tak kisah, asalkan warna pink gitu...sweet sweet gitu. Makanya pinky pinky la kita tahun ini ya. 

Hmm..bila cakap pasal outfit raya ni, aku sukakan baju yang design nampak simple tapi elegance dan tak terlalu serabut dengan mainan warna. Senang cakap, aku ni suka yang plain. Baju corak-corak ni aku memang kurang sikit. Bukan setakat baju je...untuk tudung pun macam tu juga. Maybe sebab aku tak suka nampak serabut kat badan. 

Selain tu,  design baju pun amat aku titik beratkan. Kalau boleh taknak nampak terlalu gah tapi just nice untuk hari raya.. gitu. Sesekali bergaya tu okaylah juga kan. Tapi kalau terlalu gah kang aku pakai sekali tu je la..hahaha. Begitu juga dengan tudung..aku prefer pakai shawl sebab senang nak style. Warna pulak aku suka kontra dengan warna baju. Takdelah colour blocking tapi boleh match dengan warna baju tu. Kasut pulak, dah tentu aku pilih yang jenis sarung dan bukan high heels...senang nak bergerak.


Rania Adeeba Baju Kurung Sofeyya | LINK
Baju ni simple dan wuduk friendly...memudahkan aku sebenarnya. Tak terlalu meriah, just nice kan? Cutting badan pun takde menyerlah sangat


Ashh&Annas Dayana Kurung Little Miss Bricks | LINK
Nampak tak yang ala-ala macam saloma tu? Kat bahagian pinggul tu tertutup. So, takdelah segan sangat aku nak pakai...warna pun plain dan menepati tema tahun ini, iaitu PINK.



Mumuscarves London Series Long Shawl - Autumn In London | LINK
Shawl daripada Mumuscarves ni memang menggoda hati sentiasa. Warna pastel dan bertemakan London memang sesuai dipakai dan tampak manis je. Material pun berkualiti tinggi. 

Naelofarhijab - My Love (Alloy) | LINK
Memandangkan baju pink tu plain..sesuai rasanya dipadakan dengan Naelofar Hijab My Love berwarna kelabu ni kan? Lagipun shawl ni senang bentuk. 


Mango Saffiano Cross Leather Effect Tote Shell Shoulder Bag (Black) | LINK
Haa...beg ni paling sesuai dengan style aku. Kadang tu malas nak pegang ala mak datin, kita sangkut kat bahu...ayuh jenjalan..ahaha
Riang Ria Raya 2017
Semua baju, tudung dan beg yang aku share ni boleh didapati di Lazada. Bersempena dengan hari raya yang bakal menjelang ni, Lazada mengadakan jualan Marhaban Ya Ramadhan dan Riang Ria Raya 2017 (http://www.lazada.com.my/riang-ria-raya/). Segala keperluan persiapan raya ada dijual dengan diskaun sehingga 90%. Mana nak dapat diskaun gila punya banyak macam ni? Pergi kedai pun belum tentu lagi. Tunggu sehari nak raya baru ada lelong kot..haha

Dah..apa lagi..cecepat pergi ke Lazada dan belilah keperluan yang patut ya..tapi jangan sampai membazir pula...berpada-pada dalam berbelanja.

Okay...till we meet again
Read more ...