Friday, May 22, 2015

Salam Jumaat

Assalamualaikum...

Selamat pagi semua..apa nak bebel pepagi ni ye? Takde idea sebenarnya ni.
Memandangkan aku sendiri takde idea nak bercerita apa, kita baca yang ni je la ya..at least ada pengajaran sikit.

Okay...till we meet again
Read more ...

Thursday, May 21, 2015

Manusia Menuju Ke Zaman Jahiliah Kembali?

Assalamualaikum...

Selamat pagi...pepagi ni tak nak cakap banyak. Cuma ada satu persoalan yang aku nak tanya dan minta pendapat korang.


Kalau korang perhatikan kes penderaan, buang bayi, kes pembunuhan, kes samun, pecah masuk rumah dan yang sewaktu dengannya semakin menjadi-jadi sekarang ni. Semakin kita menuju ke Wawasan 2020, semakin meningkat kes-kes begini. Bukankah bila zaman semakin maju, manusia juga perlu maju seiring dengan kemajuan itu?

TAPI....Adakah sebenarnya, semakin kita menuju kemajuan, semakin hilang ketamadunan manusia? Semakin kita mengejar teknologi baru, kita sebenarnya menuju kembali ke zaman jahiliah?

Aku tinggalkan dahulu korang rakan pembaca sekalian dengan persoalan yang aku belum temui jawapan. 

Wallahualam...
Read more ...

Wednesday, May 20, 2015

Wordless Wednesday [20.05.2015]

Assalamualaikum...



A Korean anti-child abuse PSA "Child abuse: YOU can prevent it"

Kreatifkan kempen anti penderaan kanak-kanak macam ni?

Okay..till we meet again
Read more ...

Wednesday, May 13, 2015

Wordless Wednesday #2 [13.05.2015]

Assalamualaikum...

Wordless Wednesday #2 untuk hari ini.

Everyone has several people living inside them. There's the me who wants to die and the me who wants to live. I live everyday fighting with the me who wants to give up, and the me who wants to at least grab at straws.
One of my favourite scene in Kill Me Heal Me

Okay...till we meet again...

*bunyi ayat tu macam pelik tapi cuba fahami maksud dia
Read more ...

Wordless Wednesday [13.05.2015]

Assalamualaikum...

Wordless Wednesday untuk hari ini...
Terima kasih Nuffnang...

Okay..till we meet again

Read more ...

Monday, May 11, 2015

9to5 Run.. Lari Dalam Hujan

Assalamualaikum...

Selamat pagi semua...selamat hari Isnin. Alhamdulillah..hari ni rasa segar sikit. Maklumlah, lepas larian 9to5 Sabtu lepas, terus badan ni rasa nak demam..
Macam yang aku cerita dalam entri INI, aku dah prepare awal-awal diri ini untuk berlari semula. Maklumlah, kaki aku kan masih belum betul-betul okay. Kesan jatuh bukit tahun lepas masih lagi belum sembuh. So, early preparation adalah bagus supaya aku dapat lari tanpa rasai kesakitan. Paling penting, Allah permudahkan segala urusan aku.

Alhamdulillah, sempurna juga acara larian pertama aku untuk tahun ini. Nak jadi cerita, pagi tu hujan turun beberapa minit sebelum larian bermula tapi acara larian tak ditangguhkan pun. Bila kami dilepaskan untuk berlari, hujan macam berhenti. TAPI..aku rasa dalam 1km lepas tu, hujan turun dengan lebatnya. Mak aii..takkan nak berhentikan? Aku cakap pada diri aku, mesti boleh teruskan larian. So, dengan gigihnya aku teruskan berlari sebab target aku nak setelkan larian tu walaupun dalam keadaan hujan. Hahahaha

Seronok juga rupanya berlari dalam hujan. Sesekali buat perangai macam tu kan. Basah kuyup tu takyah cakaplah. Peserta lain ada je yang berteduh bawah bus stop tapi aku tak nak sebab ramai sangat orang. Alhamdulillah..dalam beberapa kilometer lepas tu, hujan pun reda. 
Secara totalnya, aku rasa jarak larian tu bukannya 5km pun, sebab aku tengok rekod yang aku set melalui S Health app ni, sebenarnya jarak larian tu adalah dalam 8km. Hmm..ke sebab aku confuse route larian sebenar ek? Hahaha...tapi aku memang rasa macam jauh je berlari. Kalau 5km takdelah lama sangat lari sebenarnya. Hahahah.
Apa pun, larian kali ini memang best sebab aku langsung takde stop berlari kecuali dalam 1km sebelum sampai ke penamat, aku ada berjalan dalam 100 meter sebab aku confuse mana route nak habiskan larian. Bila dah nampak je route sebenar, aku terus lari semula. Alhamdulillah, puas hati sebab tiada masalah kali ini yang aku hadapi. Persiapan awal yang aku buat pun nampakkan hasil. 

Sebenarnya ada cerita kenapa aku boleh lari dan semangat balik nak lari..tapi itu kalau ada keperluan baru aku cerita ya.

Okay...till we meet again
Read more ...

Friday, May 08, 2015

Salam Jumaat

Assalamualaikum...

Selamat pagi semua...oh, pepagi dah kena serang sakit kepala..macam migraine but just mild. So..nak lelapkan  mata ni sekejap. Pukul 9am ada program nak kena assist. Tapi..sebelum tu, nak belanja korang satu gambar pemandangan pagi di Putrajaya. Enjoy the picture
Okay...till we meet again.

Read more ...

Thursday, May 07, 2015

You Have Notifications Pending

Assalamualaikum...

Selamat petang semua..fuhh..baru habis kursus dua hari. Jenuh nak hadam topik. Nasib speaker best..kalau tak mau mengantuk tahap gaban aku.

Sebenarnya pagi tadi aku dah draft satu entri but end up aku save je entri tu sebagai catatan sendiri. So..petang ni aku share cerita simple je la. Sebenarnya dah beberapa minggu aku tak online Facebook. Atas alasan peribadi, aku berhajat nak deactivate Facebook account, tapi batalkan hasrat sebab ada contact penting yang aku tak nak hilang kat situ. Ye la, ada kawan dari luar negara yang aku memang contact through FB je.

So..tadi check emel kejap..eh, ada banyak pula notifications email daripada Facebook. Ada friend request dan notifications. Hmm...nak buat macam mana...tuan blog memang berhajat nak cuti daripada FB. So...biar je la ya.
Just nak inform kengkawan sekalian, kalau tak dapat cari aku kat Facebook, feel free to find me on Twitter or Instagram... @Ainimsuju. Aku masih available kat dua social network ni...kalau tak dapat cari juga, maaflah ya. Kalau ada yang minta tolong like apa2 gambar kat Facebook tu, aku minta maaf awal2 kat korang ya, tak dapat nak tolong.

Okay...till we meet again
Read more ...

Monday, May 04, 2015

Ready for #9to5 Run

Assalamualaikum...

Selamat tengah hari semua. Sihatkah? Lamanya tak update blog ini. Adakah yang rindukan tuan blog ini? Adakah yang tercari-cari tuan blog ini? Maaflah ya kepada yang sentiasa rajin datang bertandang ke blog ini. Maaf kerana lama menghilang dan lama tak update blog ini.
Sebenarnya tuan blog ini ada je...tapi memang lately ni langsung tak update sebab laptop ada problem. Kat ofis pulak ada hal lain nak kena uruskan selain kena concentrate dengan kerja hakiki semata. Okay..dah dah..jom mulakan cerita.

I am counting days towards the #9to5Run yang akan berlangsung pada 9 Mei 2015 ini. Weee....I am back to run. Hehehe..Alhamdulillah, dah setahun cuti berlari, Alhamdulillah..since keadaan kesihatan ada sedikit peningkatan baik..nampaknya la.. Maka, aku nak mula cuba berlari kembali. 

Buat masa sekarang start back dengan 5km dulu. So, since 2 weeks ago aku dah start jogging balik. Back on track...leganya dapat berlari. Dapat keluarkan peluh itu memang satu kepuasan untuk aku. Alhamdulillah..syukur sangat Allah permudahkan urusan aku. 

So far..persediaan untuk berlari balik ni nampak okay. Harapnya 9 Mei 2015 nanti segalanya berjalan lancar jugalah. Ada sesiapa yang bakal join larian ini juga ke?

Okay...till we meet again
Read more ...