Thursday, October 09, 2014

Hangul Day

Assalamualaikum....
Image: SBS News World
Siapa kat sini pernah belajar bahasa korea? Hangeul. Itu lebih tepat. Aku pernah belajar selama 6 bulan dibawah Korea Tourism Organization (KTO). Seronok tau belajar hangeul ni. Walaupun pada mulanya berbelit lidah nak menyebut, susah tangan nak ikut cara tulisnya, but it was fun. 

Oh ye, hari ini 9 Oktober 2014 merupakan Hangeul Day. Kalau kat Korea Selatan hari ni public holiday. Wah..bestnya. Ala..bukannya nak membanggakan tulisan korea lebih daripada bahasa Melayu, tetapi sebagai seorang yang pernah belajar hangeul, tetap ada rasa bangga.

Pada aku, hangeul ni menarik dan senang untuk dipelajari cuma kalau dah masuk ke level intermediate tu memang agak pening jugalah. Tambahan pulak, dia ada guna perkataan formal dan informal tau. Haa..tu kena belajar lebih.

Untuk tahu lebih lanjut mengenai Hangeul dan sejarahnya, boleh klik SINI

Okay...till we meet again

8 comments:

  1. Wa... Bestnya...cer speaking hangul sket...hheee

    ReplyDelete
  2. teringin belajar bahasa korea tapi susah gak...huhuhuhu
    so just belajar dari filem & lagu korea je r...

    ~Admin : QasehMuslimah-Munirah~
    http://qasehmuslimah-munirah.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. Salam singgah pagi Ainim...bestnya Ainim boleh cakap korea....Diana pun nak tapi lidah ni susah sangat nak menyebutnya....hehe

    ReplyDelete
  4. adalah sikit sikit belajar,...hehehe..

    ReplyDelete
  5. Lya x prnh lgi bljr bhs Korea tringin juga hhee

    ReplyDelete
  6. disebabkan selalu sangat tengok cite korea, adik saya dah bole faham dah bahasa korea...

    ReplyDelete
  7. Sy xpnh belajar n xbegitu minat nak belajar bahasa korea. Kalau jepun saya pernah belajr, tp separuh jln je.. Haha.. Tp bgus dpt belajar bahasa selain bahasa sendri kan?

    ReplyDelete

My friend say:

Nuff Ads