Friday, August 22, 2014

Mencari Bedak Benang Sila

Assalamualaikum...

Selamat pagi semua. Pepagi lagi dah mencari info mengenai bedak sejuk dan bedak benang sila. Ha? Bedak benang sila? Kalau bedak sejuk tu mesti dah biasa dengar kan? Ni bedak benang sila.

Sebenarnya aku masa duduk kat Perak dulu memang pengguna setia bedak benang sila ni. Arwah Makcik Teh, jiran aku dulu memang pembuat bedak benang sila ni. Aku panggil bedak batu sebab bedak ni keras macam batu. Hahaha. Bedak benang sila ni pun memang banyak dibuat di Perak atau senang cakap, asal dari Perak tapi batu tu asal dari Cina. Itu yang arwah makcik Teh gunalah. Ada dalam dua warna iaitu putih dan pink. Makcik Teh arwahnya suka buat yang warna pink tu. COmel tau.


Tapi bedak ni memang best guna pun. Aku guna setiap hari dari pagi nak ke sekolah sampailah malam nak tido. Bedak ni bila dah guna rasa macam kulit muka tu lembut sesangat. Memang terasa tau dan paling best parut jerawat pun pudar tau. Zaman aku sekolah dulu, muka memang banyak jerawat tapi guna bedak ni memang mujarab untuk hilangkan jerawat dan parut jerawat. Muka pun bersih je.


Tapi bila dah jadi orang Putrajaya ni kan dan sejak arwah Cik Teh meninggal, aku dah tak jumpa langsung dah bedak sejuk atau bedak batu tu. Sekarang ni sejak aku dah makin meningkat umur ni, makin banyak pulak jerawat tumbuh balik. Sampai mak tegur dah muka aku dah berjerawat.

Tetibe aku teringat bedak benang sila ni. Terus cari info dan cari penjual bedak ni. Kalau jumpa aku memang nak beli. Bedak ni kesan dia bukan macam dua tiga minggu macam skincare yang ada kat pasaran ni, tapi kesan dia amik masa jugalah nak lihat but once dah nampak kesan memang rasa puas hati sangat-sangat.


So, kalau korang pun ada kenalan atau tahu mana-mana penjual bedak benang sila ni, harap sangat supaya boleh tolong aku ya.

Okay...till we meet again

10 comments:

  1. First time dengar ni... husband org perak pon xbapa tau...nnt kalau ada saya jumpa, saya bgtau yer...

    ReplyDelete
  2. ingat2...dulu akak pun pernah pakai yang warna pink tu..muka licin je pakai bedak tu...

    ReplyDelete
  3. Tak prnh dgr la ainim..terasa ceteknya ilmuku

    ReplyDelete
  4. first time plak sy dgr bedak benang sila ni kak..

    ReplyDelete
  5. kak.. kalau bedak sejuk kecik2 tu ada la jumpa.. tp klau bedak 1 lg tu x pnh pula dgr.. mlah xpnh tgk..

    ReplyDelete
  6. Sy beli disini..mcm2 bedak tradisional ade
    http://diari-alya2.blogspot.com/?m=1
    tak pun taip je sila mineral...yg ni bedak benang sila yg dh dkormesialkn n dlm bekas cantik

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum dik,
    Kalau nak cari bedak batu benang sila, boleh dptkannya dari kak hawa.
    Original form Bidor, Perak.
    HP 0192002855.
    Mmg bestttt.

    ReplyDelete
  8. As salam. Sy ada jual. Kalau berminat sila contact 012 4372932

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum. Nak dptkan Bedak Batu Benang Sila? Jom la sms/ wasap akak hawa iya. In shaa ALLAH selesa dikulit. 019-2002855

    ReplyDelete

My friend say:

Nuff Ads