Monday, July 14, 2014

Nak Buat Kuih Raya

Assalamualaikum...
Image: Google

Selamat pagi semua. Ada yang sambung cuti ke hari ni? Maklumlah, esokkan Nuzul Quran. Ofis aku ni ramai yang ambil cuti. Aku? Cannot...hari ni ada Orientasi Pelajar Praktikal. Mana boleh Cik Anim cuti.


Oh ya, back to title. Kita ni kan dah tinggal lagi 2 minggu je nak raya. Aku plan tahun ni nak buat kuih raya. Macam tahun lepas, aku berjaya buat kuih dalam 3-4 jenis. Tahun ni plan nak buat lagi. Tapi nak buat dua tiga jenis je sebab aku plan nak buat kek. Haa....kek kata ko.

Aku dari last year nak try buat kek. Seingat aku, kali pertama dan terakhir aku buat kek adalah masa aku darjah 6. 16 tahun lepas kot. Hahaha..last year aku buat brownies, separuh hangus terbakar. Siap kena gelak dengan mak dan adik-beradik aku. Ko mampu? Nasib anak buah aku nan seorang tu sudi nak makan yang tak hangus tu.

SO, plan tahun ni nak buat kek tapi yang simple je. Ala..macam nutella ke, fresh cream kek. Apa yang penting, tak susah payah nak buat. So, korang ada cadangan untuk aku buat kuih raya apa tahun ni? Kalau boleh share resipi lagi bagus. Manalah tahu, aku boleh try buat ke?

Okay...till we meet again

13 comments:

  1. Lya baru terubat satu jenis..semangat nak buat tu ada tpi letih sangat hhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada la juga buat lya. kita langsung tak start lagi

      Delete
  2. ingat gambar atas tu gambar hasil tangan ainim...banyak tu...hehe
    takpe2, practise make perfect...mana tau kek ainim tahun ni menjadi buah mulut orang disebabkan kesedapannya...^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak, kalau itu hasil tangan saya, confirm saya dah menjual. hihihi

      Delete
  3. salam. eheh sy tak buat apa-apa lagi..nanti balik kampung baru mulakan operasi membuat kuih raya :))

    ReplyDelete
  4. Nat lepas abis jahit baju & langsir .. baru nak mulakan projek memeruku ..

    ReplyDelete
  5. wah..yaya kalau buat kek selalu follow resepi buku je kak..agak berkenan buat la..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pun ikut resipi yaya. kalau tak hancur jadinya nnt.ihihih

      Delete
  6. hehehe... ingatkan kuih raya anim tadi yang berderet2 tu... buat lelebih yerr... nanti bleh nak rasa... :D

    ReplyDelete
  7. husna tak reti sgt buat kek2 nih.. yg taw kek plain je..hahaha..

    ReplyDelete

My friend say:

Nuff Ads