Tuesday, April 08, 2014

Smile

Assalamualaikum...
Keep smiling and one day life will get tired of upsetting you.
Smile with your lips, smile with your eyes, smile with your heart and your soul and your life. ~Terri Guillemets
Kat atas tu cuma dua quotes yang aku petik dari beberapa laman web quotes. Ada macam-macam quotes berkenaan senyum tapi motif dan tumpuan hanya satu, senyuman mampu memberi kebahagiaan. Walau mungkin ada yang terpaksa senyum dalam kepahitan, namun sekuntum senyuman mampu menukarkan yang pahit menjadi manis. 

Indahkan senyuman? Dalam Islam itu sendiri ada menyebut Senyum itu sedekah. Asalkan jangan senyum sinis yang memberi maksud negatif sudahlah ya. Oleh itu jangan lupa untuk senyum ya. Walau kegembiraan tak boleh nak diungkap dengan kata-kata, senyum pun dah boleh menampakkan maksud. 

Bagaimana ingin beri senyuman yang indah? Tarik nafas sedalam-dalamnya dan fikirkan kegembiraan yang kita telah dan bakal dicapai. Fikirkan perkara-perkara yang menggembirakan dan menyenangkan. Tapi kalau ada kenangan lama yang mungkin pahit tetapi dapat dijadikan kekuatan, maka senyuman itu pastinya lebih indah kerana ada sumber kekuatan dalam senyuman itu.

Tapi jangan tersalah senyum sehingga membuatkan orang lain berasa janggal dengan kita. :)

Okay...till we meet again

15 comments:

  1. senyum sokmo ye kak..huhu happy blogging :)

    ReplyDelete
  2. lama x BW...1st blog utk BW hari ini...
    senyum....xperlu kata apa-apa...hehehehe

    ~Admin : QasehMuslimah-Munirah~
    http://qasehmuslimah-munirah.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke Munirah. Xpe..saya pun sekarang ni cuba aktif balik

      Delete
  3. i love the smile on your face darling...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye ke kakak? Heheh..me too kak. Love you smile too. Full of courage and i can see that you are strong throuh your smile

      Delete
  4. plg sakit hati tgk org senyum mencebik ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah dengan saya QV. senyum cebik tu kadang nampak macam menyindirkan

      Delete
  5. blog ni sama ngn blog abe lak template dia hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh..mana ada KH. dah lama blog ni camni since awal tahun.

      Delete

My friend say: