Friday, September 27, 2013

Jumaat Penghulu Segala Hari

Assalamualaikum...

Tiba lagi kita dihari Jumaat yang penuh berkat ini. Alhamdulillah, masih diberi peluang untuk bernafas dibumi Allah. Moga kita semua mendapat keberkatan dihari yang mulia ini. Hari ini, aku nak kongsikan satu hadith yang aku share dari laman web Jakim. Suka baca hadith. Okay..aku bukan ustazah nak huraikan maksud tersirat hadith ya. Sekadar berkongsi ilmu dengan rakan semua. 

Hadith: 
Dari Abu Hurairah r.a katanya Rasulullah SAW bersabda:Kita (umat Muhammad) adalah yang terakhir (datang ke dunia) tetapi yang terdahulu (diadili) pada hari kiamat. Kita adalah yang paling dahulu masuk syurga, padahal mereka diberi kitab lebih dahulu daripada kita sedangkan kita sesudah mereka. Kita diberikan petunjuk oleh Allah akan kebenaran yang mereka perselisihkan itu yang Allah telah tunjukkan kepada kita iaitu Hari Jumaat. Maka hari ini (Jumaat) adalah untuk kita. Besok (Sabtu) untuk kaum Yahudi dan lusa (Ahad) untuk kaum Nasrani.
Huraian Hadith: 
1. Islam menyerlahkan perbezaan yang begitu ketara dengan agama-agama lain agar umatnya tidak terkeliru seperti membezakan arah qiblat, kitab suci, hari raya, hari kebesaran dan sebagainya.
2. Islam menetapkan bahawa hari Jumaat adalah sebagai penghulu segala hari. Ini berbeza dengan Yahudi yang membesarkan hari Sabtu dan Kristian yang membesarkan hari Ahad.
3. Perbezaan-perbezaan yang ditetapkan oleh Islam ini hendaklah diamalkan dan dihayati secara praktikal oleh umat Islam kerana dengan cara ini akan menyerlahkan lagi jati diri setiap muslim serta menjauhkan mereka daripada terpengaruh dengan adat dan budaya yang cuba dibawa masuk oleh musuh Islam.
4. Kegagalan umat Islam dalam mempromosikan Islam terhadap masyarakat bukan Islam akan mengakibatkan umat Islam dipandang hina dan Islam dipandang sepi. Dengan itu umat Islam hendaklah berhati-hati agar tidak terikut dengan semua adat dan budaya orang-orang bukan Islam sehingga membawa kepada rosaknya aqidah dan terpadamnya garisan yang telah ditetapkan oleh syarak.
Image credit: Google
Sumber hadith : www.islam.gov.my

11 comments:

 1. salam jumaat, nice sharing dear..

  mama follow sini ye

  ReplyDelete
 2. alhamdulillah...jumpa lagi jumaat,,,

  ReplyDelete
 3. alhamdulillah....salam perkenalan...

  ReplyDelete
 4. Alhamdulillah.. bersyukur sebab masih bernafas pada jumaat kali ni.. aminn

  ReplyDelete
 5. semoga jumaat ni lebih bermanfaat dari yang sebelumnya.insyaAllah.

  ReplyDelete
 6. semua usia kita dipanjangkan utk menemui jumaat akan datang ... aaamin .

  ReplyDelete
 7. salam jumaat juga kak :) walaupun fizi terjah hari sabtu hihi

  ReplyDelete

My friend say: