Tuesday, December 11, 2012

The Flavours of Morocco

Assalamualaikum semua.

Jumpa lagi. Sihat ke?

Hari ni terima message daripada kawan dari Morocco, Moez namanya. Actually kenal dia masa dia menjadi peserta MTCP 2012 yang baru je berlalu. After dia balik ke Morocco, kami kini contact kt FB je. Dia ni baik orangnya.

Berborak2 dengan Moez ni pasal makanan yang Morocco yang paling sedap sebab kebetulan semalam makan nasi Arab. Kisahnya bos kecik aku, Cik Huda beli Hummus, sejenis appetizer dari negara timur tengah. Morocco ni kan ala2 negara timur tengah walaupun sebenarnya terletak dibenua Africa. So, semalam masa sembang2 ngan Moez ni kat FB, sempat jugaklah tanya dia apa makanan Morocco yang paling sedap dan famous. Disebabkan time tu dah tengah malam dan aku pun ngantuk, maka aku offline dulu dari dia.

Tup tup, malam tadi bila baru nak online dapat message. Bila check rupanya message daripada Moez. Dia bagi link website resipi dan makanan Morocco. So, aku pun mulakan sesi ziarah blog ni. WOW...totally awesome weii. Giler banyak punya resipi. Yang bestnya siap video tutorial skali bukan hanya setakat letak resipi dan direction nak buat je.

Nama pemilik blog ni Alia. Dia ni memang pandai masak dan kreatif. Bagus cara dia introduce every recipes and make me want to try it.


Aku berminat sangat2 nak cuba beberapa resipi yang ada alam blog Alia ni.
Kat bawah ni aku share 1 resipi Coconut Chocolate Ball. Nampak sedap dan senang nak buat beb..

Kalo korang berminat nak belajar masakan Morocco, sila view link kat bawah ni ya

Coconut Chocolate Balls (No Bake Cookie)
Ingredients

7 oz (200 grams) dried unsweetened coconut (finely shredded)
1 can (14 oz / 396 grams) of sweetened condensed milk
6 oz (180 grams) dark chocolate
For rolling: dried unsweetened coconut, chocolate vermicelli, chopped nuts, etc.
Directions

Step 1: Making the Cookie Mixture

In a large bowl, mix the dried unsweetened coconut (finely shredded) with the sweetened condensed milk. If the coconut your purchased is coarsely, then use a food processor to shred it into a fine texture.
Add the melted chocolate to the mixture. Mix using a spatula and when it becomes hard, use your hands to mix. Make sure that all the ingredients are well incorporated. If the mixture is too sticky add a little bit more coconut.
Cover the bowl with a plastic wrap and place in the fridge for 30 minutes, so that the mixture hardens before you start rolling it into balls.
Step 2: Rolling the Cookies

Roll the coconut mixture into small balls the size of a walnut.
Roll each ball in the coating for your choice: coconut, chopped nuts, chocolate vermicelli, etc.
Place each ball in a small paper cup. Cool the balls in the fridge before serving.
Bon Appetit!

Dah tengok? Senangkan? Selamat mencuba

Feel Free To View:

No comments:

Post a Comment

My friend say: