Tuesday, November 20, 2012

Malaysia Technical Cooperation Programme [MTCP]

Assalamualaikum semua...

Lama sudah x update blog ni. Walaupun blog ni xde popular mana...tapi nak gak update.

Kenapa tak update? OK....kerana busy dan sangat la letih bila dah sampai asyik nak tido awal je.
Pastu, weekend merayap dengan cik Kembar tersayang, haruslah takde masa nak update blog kan..

Masuk November je, dah terasa bahang Malaysia Technical Cooperation Program (MTCP). Apa itu MTCP? Nak tahu..ko tanya cik google apa itu MTCP nanti kuar la link website MTCP. Nak senang lagi..nah link website ni http://mtcp.kln.gov.my/

The Malaysian Technical Cooperation Programme (MTCP) was first initiated at the First Commonwealth Heads of Government Meeting (CHOGM) for Asia Pacific Region in Sydney in February 1978. It was officially launched on 7 September 1980 at the Commonwealth Heads of State Meeting in New Delhi to signify Malaysia’s commitment to South-South Cooperation, in particular Technical Cooperation among Developing Countries (TCDC).
In line with the spirit of South-South Cooperation, Malaysia through the MTCP shares its development experiences and expertise with other developing countries. The MTCP was first formulated based on the belief that the development of a country depends on the quality of its human resources. The programme forms part of the commitment of the Malaysian Government towards the promotion of technical cooperation among developing countries, strengthening of regional and sub-regional cooperation, as well as nurturing collective self-reliance among developing countries. 
The MTCP emphasises the development of human resources through the provision of training in various areas which are essential for a country’s development such as public administration, good governance, health services, education, sustainable development, agriculture, poverty alleviation, investment promotion, ICT and banking. More than 100 short-term specialised courses are offered by more than 50 MTCP training institutions, many of which are centres of excellence for training. Since its launching, more than 25,000 participants from 140 countries have benefited from the various programmes offered under the MTCP. 
Kat atas ni sejarah MTCP. Ok..Unit aku buat event ni in-conjunction with INTRADE Malaysia 2012. 
Maka dengan itu, kebizian aku bertambah2 sebab hari kejadian dah nak dekat. Adehhhh.. *tepuk dahi

Tahun ni tajuknya ialah 
Malaysia - Endeavouring Global Trade Competitiveness for OIC/ D8 Member Countries. 
Event ni akan bermula hari Ahad 25 Nov 2012. AHAD WOI!!!!! Haruslah kena keje kan.. KAU MAMPU? Hahahah...*aku je jakun sebab jarang keja hari minggu.

Seramai 11 orang peserta terdiri daripada 10 negara OIC/D8 Countries yang participate for this year event. Asalnya ada 13 orang selected tapi 2 orang withdraw so tinggal 11 orang je. Program ni bermula dari 25 November - 4 Disember 2012.

Hmm...preparation bagai nak rak gitu. Bak kata bos aku Pn Anisah, 98% preparation done. Tapi hari kejadian belum done lagi. Taktau la camane rupa participants yang datang nanti kan. Harapnya takde la perangai yang pelik2. 

Yang buat kitorang seunit agak stress sikit sebab orang unit ni makin short sebab En Nazri dah MC panjang sebab accident. Hmm...

Hari ni dah hari Selasa...esok Rabu..OK...dengan gigih aku balik lambat setiap hari bermula semalam sebab nak bagi clear meja aku sebelum asyik away from workplace next week. Mana taknya dengan MTCP lagi, dengan IBM INTRADE lagi..pastu 3 Disember plak ada orientation programme la pulak. Busy BUsy Busy..

Hopefully everything will smoothly la nanti. Doakan segalanya berjalan dengan baik. Hehehe...next week opis gua kosong beb..hahaha

No comments:

Post a Comment

My friend say: