Saturday, November 24, 2012

Awas Nombor Scam

Assalamualaikum semua.

Sihat?

Hari ni nak bercerita tentang nombor2 scam / penipuan melalui panggilan telefon. Kenapa nak cerita? Kisahnya nak bagi awareness kat korang2 yang masih belum SEDAR lagi akan jenis2 penipuan camni.

Aku ni dah berapa kali terima panggilan macam ni. First aku terim call camni 3 tahun lalu. Perempuan India ni perkenal diri sebagai pegawai Maybank bagitau yang aku terpilih untuk skim insuran Maybank. OK...kejadahnya nak call aku kan? Borak punya borak dia cakap la macam2. Janji penuh manis. Aku biarkan je dia cakap lama2...last2 bila dia dah abis cakap, aku pun bersuara, "MAAFLAH SAYA MEMANG TAK MINAT DENGAN OFFER AWAK, SEKIAN", terus letak telefon. Hahahahah
Masa tu aku memang tak tau yang ni scam call tau.

Lama2 lepas tu, aku dengar macam2 cerita pasal panggilan scam ni. Dalam berita, dalam surat khabar dan dalam tenet pun orang dok sok sek sok sek cakap pasal penipuan tu. SO, aku fahamlah yang call yang aku terima haritu merupakan scam. Alhamdulillah, nasib la aku ni jenis susah makan pujuk dan jenis tak senang nak percaya. So, aku cari balik no tu kat handphone , terus hantar ke reject call. 

Tak lama lepas tu, terima lagi call camni. Dengan garangnya aku tanya lelaki tu, "MANA AWAK DAPAT NOMBOR SAYA, JANGAN INGAT SAY TAKTAU YANG AWAK NI PENIPU!" dan terus tamatkan call. OK, dia tefon balik...terus hanta ke reject call. 

Beberapa ketika selepas tu, dak ofis pulak terima call macam ni. Memandangkan dak ofis tu agak naif time tu, dia memang tak tau yang semua ni scam. Bulat2 dia percaya dan terima tawaran "insurans" si penipu ni. Dia siap minta no akaun dan detail online banking bagai. Apa kejadahnyakan? So, dak opis ni pun dengan jujur bagi kat si penipu ni. Aku dok dengar dan cuba nak celah..aku siap bagitau jangan bagi tapi dak tu dah cakap dulu kat penipu ni. K, FINE..

Elok je letak telefon, dak opis ni tanya kat aku sal call tu. Aku bagitau dia yang tu menipu. Maka terkejut tergamam la dak opis ni. Mukanya penuh kerisauan sebab dah bagi detail akaun dia kat penipun tu. Tak lama lepas tu terima SMS daripada Maybank yang ada transaction nak pindah duit dia ke akaun milik warga asing. OMG!!!! Alamak....

So, cepat kitorang suruh dia call Maybank dan bila call orang Maybank tu bagitau ada orang asing cuba tembus akaun dak opis ni dan cuba transfer duit dak opis ni ke akaun dia. DAN apabila dikesan, pemilik akaun penipu adalah dari Indonesia. Alhamdulillah, tindakan segera pihak Maybank berjaya sekat akaun penipu. 

So, aku pun mulalah membebel ala2 mak jemah kat dak opis tu supaya jangan cepat termakan kata2 manis penipu dan YANG PENTING, jangan nak mengada percaya call daripada sesiapa yang claim dorang ni wakil bank la, wakil syarikat insurans la. CONFIRM MENIPU.

Dalam tahun lepas aku terima scam call lagi. Maka dengan pantas aku, "Maaf saya xnak cakap dengan awak" Terus letak tepon. Baru2 ni 2 scam call aku terima. Sebab aku dah geram, maka aku dengan selamba marah kat orang tu. Marah2 pastu terus letak tepon. Tak bagi can orang tu nak cakap. Hahah..peduli hape aku kan.

Korang2 yang kat luar sana tu, jangan la sesekali terpedaya dengan panggila tepon claim dorang ni orang sekian2..takde maknanya bank nak cari ejen suruh call. Dorang dah ada customer service. Kejadahnya nak lantik agen kan. Yang aku heran, macam mana la dorang ni boleh dapat nombor kita ya? Aku percaya ada kaki2 tertentu kat bank2 ni yang bagi nombor customer kat penipu. Ni ala2 kes rasuah la. *Cuma agak je ni

Kat bawah ni ada 2 nombor yang ada dalam phone aku.

+60320550700
+60320366888

AWAS DENGAN SCAMMER

Feel free to view:




2 comments:

  1. mmg ramai yang kena kak. ade yg dr carefour la mintak kita masuk product dye.. mcm2..

    ReplyDelete

My friend say:

Nuff Ads