Thursday, November 29, 2012

Aku, November dan Syafik? Shafiq? Shafeeq? Shafik?

Assalamualaikum.

Hari ni 29 November 2012 dan petanda semakin hampir ke hujung tahun. OH!! Sungguh cepat masa berlalu.

Apa yang korang lakukan sepanjang November? Bagi aku, November 2012 adalah bulan yang paling banyak bagi stress kat aku. Kenapa? Sebab banyak big event bagi bulan ni tambah2 event tu plak memang part keje aku. OK...aku terima tugasan itu sebaga penjawat awam. 

Bila dah banyak sangat keje, aku xnafikan yang badan aku stress tanpa aku sedar. Semalam, habis seluruh badan aku sakit sampai time aku duty usherette kat IBM Luncheon venue, ada sorang buyer dari China tegur aku. Dia cakap muka aku nampak sangat letih. Dia suruh aku duduk jangan diri lama2. "Baik hati uncle ni".  Thank you uncle.

Memang badan aku sangat sakit dan aku xnafi kan aku memang stress..dan sampai sekarang masih lagi stress. Stress aku bertambah bila ada je manusia2 yang xfaham situasi dan keadaan sengaja menaikkan kemarahan aku. Please la..aku ni letih sangat..otak ni banyak nak kena fikir. Jadi tolonglah faham situasi aku. Aku cuma jalankan tugas yang diarahkan kepada aku.

OK...mari tinggalkan aktiviti November yang sesak nafas dalam dada ni.

Nampak tak ada nama laki kat atas tu? Hmm...kisahnya, bulan November ni aku selalu dengar orang dengan nama Syafiq, Shafik, Shafeeq, Shafiq. Apa2 je la eja tapi tetap bunyi nama yang sama kan.

Mulanya dari hari 12 November tu, aku sembang ngan member aku yang nama Syafiq ni. Start lepas tu, terus je aku asyik dengar orang dengan nama yang sama cuma ejaan je berbeza. Apa kes daaa....
Bayangkan, aku buka je FB ada je orang dok post kat Wall sal kengkawan, sedara mara dorang nama sedemikian. Yang meninggal la, yang kawin la.. Same thing happened bila aku buka Twitter. Pun sama, ada orang RT tweet orang bernama sama gak. Cesss

Aku fikir tu mungkin kebetulan je, bila aku buka TV, boleh pulak dalam TV pun ada cerita orang nama yang sama. Dalam emel pun student U request nak buat praktikal pun nama Syafiq gak. Pastu aku tanya En Google petua2 orang melayu dulu kala, pun keluar beberapa blog tapi nama tuan pun Syafik juga....Adeh...apa hal nya ni...sampai aku sendiri naik nyampah la plak asyik nama tu je yang kuar.


Aku dok fikir, memang nama tu je ke yang aku kena dengar skang ni? Or ada apa2 petanda ni? Hmm...

Nak jadi cite, pagi semalam aku terima emel daripada Standards Malaysia berkenaan replacement speaker untuk MTCP Forum 3 Dec ni. Dah elok2 speaker perempuan nama Nik apa tah..sekali dorang tukar speaker lagi..dan kali ni nama mohd SHAFIK. OK...FINE. Adakah ini kebetulan atau sengaja ni. 

Dalam kepala aku, hei dah xda ke nama lain yang aku kena dengar, baca atau tengok...Danial ke, Haris ke, Hisyam ke...ni nama yang sama je...jemu gua beb..

Nasib la kawan aku si Syafiq jenis yang seronok kalo bawa sembang..kalo x sumpah aku xkan sembang ngan dia lagi sampai bila2..*alasan:- jemu dengan nama yang sama....Sehingga hari ni dah dekat 20 orang aku dengar dan jumpa dengan nama itu...OHOHOHO..ramainya rupanya orang nama syafik ni. Selama ni yang aku kenal cuma arwah anak sedara aku yang meninggal je namanya Syafiq. Dah lama meninggal sebab kes buli. 

Ok...cerita Aku, November dan orang bernama Syafiq ni dah abis...


Kalo rajin nak update sal MTCP plak....kali sal suka duka MTCP ni..

Annyeong...

Feel free to view:

Read more ...

Saturday, November 24, 2012

Awas Nombor Scam

Assalamualaikum semua.

Sihat?

Hari ni nak bercerita tentang nombor2 scam / penipuan melalui panggilan telefon. Kenapa nak cerita? Kisahnya nak bagi awareness kat korang2 yang masih belum SEDAR lagi akan jenis2 penipuan camni.

Aku ni dah berapa kali terima panggilan macam ni. First aku terim call camni 3 tahun lalu. Perempuan India ni perkenal diri sebagai pegawai Maybank bagitau yang aku terpilih untuk skim insuran Maybank. OK...kejadahnya nak call aku kan? Borak punya borak dia cakap la macam2. Janji penuh manis. Aku biarkan je dia cakap lama2...last2 bila dia dah abis cakap, aku pun bersuara, "MAAFLAH SAYA MEMANG TAK MINAT DENGAN OFFER AWAK, SEKIAN", terus letak telefon. Hahahahah
Masa tu aku memang tak tau yang ni scam call tau.

Lama2 lepas tu, aku dengar macam2 cerita pasal panggilan scam ni. Dalam berita, dalam surat khabar dan dalam tenet pun orang dok sok sek sok sek cakap pasal penipuan tu. SO, aku fahamlah yang call yang aku terima haritu merupakan scam. Alhamdulillah, nasib la aku ni jenis susah makan pujuk dan jenis tak senang nak percaya. So, aku cari balik no tu kat handphone , terus hantar ke reject call. 

Tak lama lepas tu, terima lagi call camni. Dengan garangnya aku tanya lelaki tu, "MANA AWAK DAPAT NOMBOR SAYA, JANGAN INGAT SAY TAKTAU YANG AWAK NI PENIPU!" dan terus tamatkan call. OK, dia tefon balik...terus hanta ke reject call. 

Beberapa ketika selepas tu, dak ofis pulak terima call macam ni. Memandangkan dak ofis tu agak naif time tu, dia memang tak tau yang semua ni scam. Bulat2 dia percaya dan terima tawaran "insurans" si penipu ni. Dia siap minta no akaun dan detail online banking bagai. Apa kejadahnyakan? So, dak opis ni pun dengan jujur bagi kat si penipu ni. Aku dok dengar dan cuba nak celah..aku siap bagitau jangan bagi tapi dak tu dah cakap dulu kat penipu ni. K, FINE..

Elok je letak telefon, dak opis ni tanya kat aku sal call tu. Aku bagitau dia yang tu menipu. Maka terkejut tergamam la dak opis ni. Mukanya penuh kerisauan sebab dah bagi detail akaun dia kat penipun tu. Tak lama lepas tu terima SMS daripada Maybank yang ada transaction nak pindah duit dia ke akaun milik warga asing. OMG!!!! Alamak....

So, cepat kitorang suruh dia call Maybank dan bila call orang Maybank tu bagitau ada orang asing cuba tembus akaun dak opis ni dan cuba transfer duit dak opis ni ke akaun dia. DAN apabila dikesan, pemilik akaun penipu adalah dari Indonesia. Alhamdulillah, tindakan segera pihak Maybank berjaya sekat akaun penipu. 

So, aku pun mulalah membebel ala2 mak jemah kat dak opis tu supaya jangan cepat termakan kata2 manis penipu dan YANG PENTING, jangan nak mengada percaya call daripada sesiapa yang claim dorang ni wakil bank la, wakil syarikat insurans la. CONFIRM MENIPU.

Dalam tahun lepas aku terima scam call lagi. Maka dengan pantas aku, "Maaf saya xnak cakap dengan awak" Terus letak tepon. Baru2 ni 2 scam call aku terima. Sebab aku dah geram, maka aku dengan selamba marah kat orang tu. Marah2 pastu terus letak tepon. Tak bagi can orang tu nak cakap. Hahah..peduli hape aku kan.

Korang2 yang kat luar sana tu, jangan la sesekali terpedaya dengan panggila tepon claim dorang ni orang sekian2..takde maknanya bank nak cari ejen suruh call. Dorang dah ada customer service. Kejadahnya nak lantik agen kan. Yang aku heran, macam mana la dorang ni boleh dapat nombor kita ya? Aku percaya ada kaki2 tertentu kat bank2 ni yang bagi nombor customer kat penipu. Ni ala2 kes rasuah la. *Cuma agak je ni

Kat bawah ni ada 2 nombor yang ada dalam phone aku.

+60320550700
+60320366888

AWAS DENGAN SCAMMER

Feel free to view:




Read more ...

Wednesday, November 21, 2012

Al Fatihah Untuk Arwah Pakcik Abas Bin Bidi

Assalamualaikum w.b.t.

Diharap kalian semua sihat hendaknya.

Daripada Allah kita datang dan kepada Dia juga kita kembali. Itu rangkap kata yang mampu aku ucapkan saat ini bila mengenang pemergian arwah Pakcik yang aku sayangi, Abas bin Bidi. Arwah pakcik adalah abang kepada mak aku, Halihah binti Bidi. Pakcik meninggal awal pagi tadi didalam perjalanan ke Hospital Sg Buloh akibat serangan jantung. Sangat mengejutkan kerana hari Sabtu lepas, mak aku baru je pergi menziarah pakcikku itu dan arwah kelihatan agak sihat dan ceria.

Mengimbas kembali beberapa minggu sebelum itu, pakcik dimasukkan ke Hospital Sg Buloh kerana sakit dikakinya akibat daripada diabetes. Lebih kurang seminggu arwah kena tahan diwad. Walaubagaimanapun, kerana kakinya beransur pulih, arwah dibenarkan pulang. 

Kisahnya arwah xmahu pulang ke rumahnya di Kelantan kerana ingin memudahkan adik beradiknya (mak dan makcik2 aku) untuk menziarahinya. Alhamdulillah, arwah pakcik punya anak2 yang sangat baik dan patuh kepada parents. Arwah pakcik duduk dirumah Kak Long Rina. Maka dengan itu memudahkan mak aku untuk menziarahi pakcik.

Baru sabtu lepas, mak ziarah pakcik dan mak bagitau aku yang pakcik dah makin sihat dan sudah mampu untuk makan sendiri dan ambil wuduk sendiri. Alhamdulillah, itu kata benak hatiku. Aku tak dapat ikut mak ziarah pakcik kerana menunggu kedatangan kakak aku dan anaknya. So, mak cuma pergi dengan kaknyah.

Walaubagaimanapun, pagi tadi semasa aku sedang sibuk bekerja, tetibe tergerak hati untuk check message di handphone. Sesuatu yang jarang aku buat kalo diopis. Kebiasaannya bila dah message mak yang aku dah sampai ofis, handphone tu hanya akan dibelek bila dah tengahari. So, masa check handphone, ada misscalled daripada mak. Hmm..hairan. So, aku call mak untuk tanya kenapa. 

Suara mak menangis dah memang buat aku rasa ada tak kena. "Nim, pakcik dah takde nim. Pakcik meninggal pagi tadi nim" itu yang mak cakap. Aku tergamam seketika dan terus rasa menggigil satu badan. Ya Allah, pakcik dah takde. Dalam fikiran aku masa tu satu je, aku nak pergi tengok arwah buat kali terakhir. 

Selepas dapat kebenaran keluar pejabat daripada bos aku, aku terus bergerak ke Hospital Sg Buloh. OK...biasa la kan, bila kita nak cepat dan dalam keadaan terdesak, macam2 dugaan datang untuk uji kesabaran. Aku yang first time nak drive sendiri ke Hospital Sg Buloh ni sesat barat tah mana2 sampai sikit lagi nak masuk simpang ke Kuala Selangor. K, itu dah uji kesabaran *tepuk dahi salahkan diri sendiri sebab buta jalan. Elok aku pusing balik, sampai kat hospital, parking susah nak cari.

Hari dah panas terik ni. Aku parking keta tah kat mana2..sekali jalan cari tempat forensik sume tak jumpe. Aku masuk keta drive keluar parking sebab ingat salah masuk kawasan. K, itu lagi sekali dah uji aku..K Fine..bila keluar lagi sekali aku masuk jalan tah mana2 punya jalan tapi aku u-turn kat mana tah masuk balik hospital. Dah 2 kali ni masuk kawasan parking yang sama. So, aku amik keputusan keluar balik hospital tu pastu gi cari kawasan parking pelawat dekat dengan lobi. 

Elok aku masuk kawasan lobi tu, kakak call bagitau kat kawasan KECEMASAN!. K, FINE!!!! Aku dah rasa cam ilang sabar gak ni sebab aku dah masuk kawasan tu untuk kali ke-3 baru aku tau yang jenazah pakcik kat jabatan forensik dan tempat tu aku dah lalu sebanyak 3 KALI! K FINE LAGI LA....

Cari parking tak jumpa2 sudahnya aku naik kat parking atas bukit. Jalan kaki bawah matahari terik tu ke jabatan forensik. Alhamdulillah sampai juga. 

Masa aku sampai, jenazah pakcik sedang dimandikan. Yang sambut kedatangan aku, mak, kembar dan kaknyah ialah husband Kak Long, Abg Kamil. Sempat bertanya punca kematian pakcik. Rupanya akibat serangan jantung. 

Sesudah dimandikan, arwah pakcik dikapankan. Ini ialah pengalaman ke-3 aku tengok jenazah dikapankan seumur hidup aku. Pertama arwah Yob Aziz, kedua arwah Abah aku sendiri dan ketiga arwah Pakcik Abas. Ya Allah, hanya titisan air mata yang mengalir tak henti2 ni temankan kesedihan aku. Walau pakcik bukan abah, tapi kasih sayang pakcik kepada kami sekeluarga memang tak dapat dinafikan.

Selesai dikafan dan disembahyangkan, menunggu saudara mara untuk sampai dan menatap arwah buat kali terakhir. Alhamdulillah, semua sempat menziarah dan menatap arwah buat kali terakhirnya. Arwah pakcik akan dibawa pulang ke Kelantan untuk disemadikan disana. 

Ya Allah, aku tak mampu menahan kesedihan melihat mak aku yang menangis kerana terlalu sedih kehilangan abang kesayangannya. Arwah pakcik memang seorang abang yang sangat bertanggungjawab. Kalo ikut cerita mak, daripada mak kecil lagi pakcik memang sangat manjakan mak. Ye la, adik bongsu la katakan. Pakcik jaga mak, tanggung segala belanja sekolah mak sampai sanggup kawin lambat demi nak besarkan adiknya ni. Dan sehingga la mak dah dewasa dan kawin, pakcik masih lagi amik berat akan mak. 

Aku sendiri bila tengok cara pakcik cakap dengan mak pun boleh nampak sayangnya pakcik aku ni pada mak. Aku bersyukur punya pakcik yang penyayang macam ni. 

Tatkala aku menulis ni, mungkin jenazah dah sampai diKelantan atau mungkin hampir sampai. Doaku semoga segala urusan pengebumian berjalan dengan lancar. Semoga arwah pakcik ditempatkan dikalangan para solehin. AL FATIHAH
Gambar terakhir pakcik yang kembar aku rakamkan buat kenangan. Masa ni arwah telah seminggu berada diwad. Keadaan kaki pun beransur pulih. Tak sangka hari tu merupakan kali terakhir aku melihat pakcik. 
Baju dan kain terakhir yang arwah pakcik pakai sebelum menghembuskan nafas terakhir

Read more ...

Tuesday, November 20, 2012

Malaysia Technical Cooperation Programme [MTCP]

Assalamualaikum semua...

Lama sudah x update blog ni. Walaupun blog ni xde popular mana...tapi nak gak update.

Kenapa tak update? OK....kerana busy dan sangat la letih bila dah sampai asyik nak tido awal je.
Pastu, weekend merayap dengan cik Kembar tersayang, haruslah takde masa nak update blog kan..

Masuk November je, dah terasa bahang Malaysia Technical Cooperation Program (MTCP). Apa itu MTCP? Nak tahu..ko tanya cik google apa itu MTCP nanti kuar la link website MTCP. Nak senang lagi..nah link website ni http://mtcp.kln.gov.my/

The Malaysian Technical Cooperation Programme (MTCP) was first initiated at the First Commonwealth Heads of Government Meeting (CHOGM) for Asia Pacific Region in Sydney in February 1978. It was officially launched on 7 September 1980 at the Commonwealth Heads of State Meeting in New Delhi to signify Malaysia’s commitment to South-South Cooperation, in particular Technical Cooperation among Developing Countries (TCDC).
In line with the spirit of South-South Cooperation, Malaysia through the MTCP shares its development experiences and expertise with other developing countries. The MTCP was first formulated based on the belief that the development of a country depends on the quality of its human resources. The programme forms part of the commitment of the Malaysian Government towards the promotion of technical cooperation among developing countries, strengthening of regional and sub-regional cooperation, as well as nurturing collective self-reliance among developing countries. 
The MTCP emphasises the development of human resources through the provision of training in various areas which are essential for a country’s development such as public administration, good governance, health services, education, sustainable development, agriculture, poverty alleviation, investment promotion, ICT and banking. More than 100 short-term specialised courses are offered by more than 50 MTCP training institutions, many of which are centres of excellence for training. Since its launching, more than 25,000 participants from 140 countries have benefited from the various programmes offered under the MTCP. 
Kat atas ni sejarah MTCP. Ok..Unit aku buat event ni in-conjunction with INTRADE Malaysia 2012. 
Maka dengan itu, kebizian aku bertambah2 sebab hari kejadian dah nak dekat. Adehhhh.. *tepuk dahi

Tahun ni tajuknya ialah 
Malaysia - Endeavouring Global Trade Competitiveness for OIC/ D8 Member Countries. 
Event ni akan bermula hari Ahad 25 Nov 2012. AHAD WOI!!!!! Haruslah kena keje kan.. KAU MAMPU? Hahahah...*aku je jakun sebab jarang keja hari minggu.

Seramai 11 orang peserta terdiri daripada 10 negara OIC/D8 Countries yang participate for this year event. Asalnya ada 13 orang selected tapi 2 orang withdraw so tinggal 11 orang je. Program ni bermula dari 25 November - 4 Disember 2012.

Hmm...preparation bagai nak rak gitu. Bak kata bos aku Pn Anisah, 98% preparation done. Tapi hari kejadian belum done lagi. Taktau la camane rupa participants yang datang nanti kan. Harapnya takde la perangai yang pelik2. 

Yang buat kitorang seunit agak stress sikit sebab orang unit ni makin short sebab En Nazri dah MC panjang sebab accident. Hmm...

Hari ni dah hari Selasa...esok Rabu..OK...dengan gigih aku balik lambat setiap hari bermula semalam sebab nak bagi clear meja aku sebelum asyik away from workplace next week. Mana taknya dengan MTCP lagi, dengan IBM INTRADE lagi..pastu 3 Disember plak ada orientation programme la pulak. Busy BUsy Busy..

Hopefully everything will smoothly la nanti. Doakan segalanya berjalan dengan baik. Hehehe...next week opis gua kosong beb..hahaha

Read more ...

Monday, November 05, 2012

Lee Teuk(이특) of Super Junior, smiles before entering the military traini...

Read more ...

Review: Ddekobokki at Rice & Noodle @ Publika, Solaris Dutamas

Salam semua...sihat?

Seperti yang aku nyatakan dalam entri yang lepas, nak share pasal makanan Korea kan.

Ok...Hari Isnin last week (29 Okt 2012) aku gi Publika, Solaris Dutamas ni sebab nak kononnya nak gi tapaw Hot & Roll kat situ. Tapi last2 plan bertukar bila aku nampak new cafe bertentangan dengan Hot & Roll tu. Mata ni kira sharp juga la bila nampak tulisan korea je...rasa sensitif je. Hahaha

Bukan sensitif sebab xsuka tapi sebab pantang nampak tulisan sebab aku kan memang suka makanan Korea. Tekak international kononnya. Tengok kedai tu cam best je menu2nya. Oleh sebab aku ni memang rindu nak makan ddeokbokki, so aku order la menu ni. Hmm, peringatan ye..sebab restoran ni cuma pork free, so pilihlah menu yang berasaskan vegetarian ye. 

Order aku cepat siap mungkin sebab belum ramai lagi customer time tu. Ye la...kedai baru bukak la katakan. Ok..order siap..maka masa untuk mencuba.

Tengok gambar kat atas ni..ni la ddeokbokki yang aku beli tu. Ni masa kat ofis dah ni. Xsempat nak makan kat Publika tu..lagi pun memang niat nak tapaw je. 
Rasanya memang asli dengan kuih beras yang kenyal dia potong kecil2. Senang nak makan. Ada kimchi, jap chae (glass noodle), fish cake, bawang dan pickles lain2. Basically rasanya memang sedap dan ada pedas2 sikit. Memang kena tekak Melayu aku yang suka makanan pedas.
Ni packaging untuk setiap menu. Ni rasanya saiz S sebab kalo large aku tengok lagi besar. Harga untuk ddeokbokki ni RM13.90. Agak mahal sebab kalo aku makan tapi xhairan sebab makanan Korea memang mahal pun. Kalo kat Times Square aku beli pun RM12.90 untuk ddeokbokki & cheese. 
Tapi satu yang aku suka ialah sebab makanan ni lambat sejuk. So, walau dah sejam pun masih terasa panas...tambah2 bila dah nak abis...memang best la.
Ni pamplet kedai Rice & Noodle tu. Kalo korang nak cuba, boleh gi Publika tu, kat area Hot & Roll dan sebelah dengan Tamayaki. 

Selamat mencuba.
Feel free to view:
Read more ...

Thursday, November 01, 2012

It's NOVEMBER!!!!!!

Salam semua...selamat pagi.

IT'S 1st NOVEMBER 2012!!!!!!
Alamak...dah nak ujung tahun ni. Adeeeehhhhhhh. Cepatnya masa berlalu. Rasanya macam baru je bulan Januari 2012. HOHOHO...xsedar dah November 2012.
Lagi 2 bulan nak melangkah tahun 2013. Ohhhhhhhh

Kenapa mengeluh banyak ni? Hmm..sebab keja aku kat ofis ni berlambak lagi dan banyak lagi hal xsetel.

Ok...tinggal semua fikiran keje2 itu. Hidup ni selagi xtutup mata...keja keja keja. Hahaha.. Ye la nak cari rezeki yang Allah dah sediakan kenal keja kan. 

So, what's your plan for November? Sikit lagi nk cuti sekolah dah. Budak2 sekolah mesti dah fikir nak minta parents bawa gi holiday xpun..balik kampung duk ngan atuk opah sume. hehehe

Bagi kami yang bekerja ni..contoh paling diri sendiri, hmm...setel je la keje yang ada. Lagipun aku ni bujang, bukan ada anak pun. 

Apa pun harap November ni akan berjalan smooth as October. Xkisah la busy pun janji keje dapat setel.

Feel free to view

Read more ...