Wednesday, June 13, 2012

12 SiFat SaHaBaT

Salam,
Nak share tentang 12 sifat sahabat. Adakah anda punya ciri2 yang dinyatakan? 

1. Jika engkau berbuat bakti kepadanya, ia akan melindungimu
2. Jika engkau rapatkan persahabatan dengannya, dia akan membalas baik persahabatanmu itu
3. Jika engkau perlukan pertolongan daripadanya berupa wang dan sebagainya ia akan membantumu
4. Jika engkau menghulurkan sesuatu kebaikan kepadanya, ia akan menerima dengan baik
5. Jika ia mendapat sesuatu kabajikan (bantuan) daripadamu, ia akan menghargai atau menyebut kebaikanmu
6. Jika ia melihat sesuatu yang tidak baik daripadamu, ia akan menutupnya
7. Jika engkau meminta sesuatu bantuan daripadanya, ia akan mengusahakannya
8. Jika engkau berdiam diri (kerana malu hendak meminta), ia akan menanyakan kesusahanmu
9. Jika datang sesuatu bencana menimpa dirimu, ia akan meringankan kesusahanmu(membuat sesuatu untuk menghilangkan kesusahan itu)
10. Jika engkau berkata kepadanya, nescaya ia akan membenarkanmu
11. Jika engkau merancangkan sesuatu, nescaya ia akan membantumu
12. Jika kamu berdua berselisih faham, nescaya ia lebih senang mengalah untuk menjaga kepentingan persahabatan.


Sungguhpun begitu, kita seharusnya individu yang perlu memiliki sifat-sifat di atas. Semoga persahabatan dan persaudaraan sesama kita sentiasa berkekalan dan menguatkan lagi ukhuwah Islamiah.
Read more ...

아이유(IU) – 복숭아(Peach) [Romanized/Translated Lyrics]

Salam semua,

Kali ni nak share lirik lagu kegemaran terbaru. I'm a big fan of Super Junior but this girl is exceptional sebab suara dia, muka dia dan image dia memang buat aku sendiri cair. Kalo dah aku pompuan pun boleh cair tengok dia..apatah lagi laki kan? kan?
So, lagu ni tajuknya Peach. Melodinya memang sangat best. Aman dan damai je rasa bila dengar suara dia ni. Kat bawah ni ada video dan lirik lagu sekali. Hope korang enjoy dengar suara merdu IU ye.  

video




Peach - IU Romanized Lyrics : 
jakku nuni gane hayan geu eolgure
jillijido anha neon wae

seuljjeok useojul ttaen na jeongmal michigenne
eojjeom geuri yeppeo babe

mworalkka i gibun
neol bomyeon maeumi jeoryeoone ppeogeunhage

o eotteon daneoro neol seolmyeonghal su isseulkka
ama i sesang mallon mojara

gaman seo itgiman haedo yeppeun geu dariro
naegero georeowa anajuneun neo

You know he’s so beautiful
Maybe you will never know
nae pume sumgyeodugo naman bollae

eorin maeume haneun mari aniya
kkok neorang gyeolhonhallae

o eotteon daneoro neol seolmyeonghal su isseulkka
ama i sesang mallon mojara

gaman seo itgiman haedo yeppeun geu dariro
naegero georeowa anajuneun neo

myeot beoneul malhaejwodo mojara
ojik neoman algo inneun
ganjireoun geu moksoriro
norae bureul geoya na na na na

jakku mami gane na jeongmal michigenne


Peach - IU Hangul Lyrics : 


자꾸 눈이 가네 하얀 그 얼굴에
질리지도 않아 넌 왜


슬쩍 웃어줄 땐 나 정말 미치겠네
어쩜 그리 예뻐 babe


뭐랄까 이 기분
널 보면 마음이 저려오네 뻐근하게


오 어떤 단어로 널 설명할 수 있을까
아마 이 세상 말론 모자라


가만 서 있기만 해도 예쁜 그 다리로
내게로 걸어와 안아주는 너


You know he’s so beautiful
Maybe you will never know
내 품에 숨겨두고 나만 볼래


어린 마음에 하는 말이 아니야
꼭 너랑 결혼할래


오 어떤 단어로 널 설명할 수 있을까
아마 이 세상 말론 모자라


가만 서 있기만 해도 예쁜 그 다리로
내게로 걸어와 안아주는 너


몇 번을 말해줘도 모자라
오직 너만 알고 있는
간지러운 그 목소리로
노래 부를 거야 나 나 나 나


자꾸 맘이 가네 나 정말 미치겠네






Peach - IU Lyrics Translation : 





My eyes keep going to that white face
Why don't I even get sick of you?


When you slightly smile at me, I really go crazy
How can you be so pretty baby?


How can I explain this feeling?
When I see you, my heart becomes numb and sore


* Oh, with what word can I explain you?
All the words of the world is probably not enough
With those legs that are so pretty by just standing still
You walk toward me and you hug me


You know he's so beautiful
Maybe you will never know
I want to hide you in my embrace
And only I want to look at you


I'm not saying this out of a young heart
But I really want to marry you


* Repeat


Telling you multiple times is not enough
With this tickling voice that only knows you
I will sing for you


My heart keeps going to you
I'm really going crazy


Read more ...

Sunday, June 10, 2012

Tempahan Pertama Business Kecil Kecilanku (Sila komen kalau suka)

Salam Semua,

Entri lepas ada share tentang aku baru nak mulakan business kecil kecilan dengan member ofis.
OK...kat bawah ni adalah tempahan pertama yang aku berjaya siapkan. Spirit pad case. Spirit Pad ni ala2 tab kanak-kanak la. Sebagai galakan untuk aku buat business ni, kakak sulung aku tempah kat aku untuk siapkan sarung tab Aisyah. 
Mulanya agak fenin la camne nak buat ya..maklumla kalo brooch tu ok la lagi nak buatkan. Ni sarung kot..haha..dengan material ada yang xcukup. Maka struggle juga la aku nak siapkan tempahan kakak aku ni. 
Tambahan pulak aku ni busy kat ofis., kat umah pun busy gak. Hmm, bila nak siap? Dengan Aisyah asyik bertanya bila nak siap..adoiii.. 
Xpe, take it as challenge, aku pun terus mulakan acara mengukur tab and menggunting kain felt yang aku dah beli awal2 ahad lepas. 
Ingatkan senang la nak buat, rupanya...hamik ko.. Terus demam aku..buat lawak tol.. Orang lain kerja teruk lagi daripada aku pun x sampai demam.
Nak jadikan cite, disebabkan material untuk decoration casing ni xcukup, maka semalam (Sabtu), aku dan kaknyah gi kedai jahit kat Serdang. Dapatlah juga aku sambar 8 warna kain felt saiz A4.
Malam tu lepas balik daripada celebrate birthday mak, terus je aku start siapkan segalanya demi anak buah tersayang la katakan.
Dari pukul 11p.m. membawa ke 2 a.m. aku design kereta, bintang sume bagai. Lukis sendiri kot, ikut bentuk kat dalam internet.
Penat giler aku dengan demam yang xsurut2, aku gagahkan juga la nak siapkan benda ni.
Sampai pukul 3.30 am, mak bangun daripada tidur sebab tengok lampu kat living hall terang, terus je mak tanya "Anim xngantuk ke, dah nak pukul 4 am ni. Kang lambat bangun pulak". Over confident aku jawab, "Anim letih sangat sampai xboleh tido mak. Mak jangan risau ya."
Pastukan, terus je mak duduk kat sofa temankan aku yang bajet khusyuk sangat la kononnya menjahit.
Dalam 1/2 jam mak masuk bilik tidur balik maka tinggallah aku sorang2 balik.
Ginilah rupanya aku tengah menjahit sarung tab ni. Sedar xsedar tetibe je dengar azan Subuh. Alamak...dah nak pukul 6 pagi rupanya. So, aku pun terus cakap kat diri, "Kang kalo ngantuk sangat tidur je la kejap." Makanya, aku pun fokus pada jahit sampai la dalam pkl 8.30 aku tidur jap sampai pkl 10 lebih. 
Hmm, bangun je terus sambung sampai la pkl 5 baru siap. Wah.... LEGANYA AKU!!!!!
So, kat bawah ni la hasilnya segala titik peluh(?!) demam batuk selesema aku.
Harapnya Aisyah suka la..cuma aku dalam dilema nak letak harga berapa sebab ni first time aku buat. So xtau nak letak harga berapa. Ada cadangan? Sila komen jika anda rasa saya ada bakat nk buat craft felt ni. 

OK...nak promote skit. Kalau ada sesiapa yang nak buat tempahan apa2 craft daripada felt bolehla email ke  feelthefeltcraft@gmail.com atau boleh visit http://feelthefeltcraft.blogspot.com untuk tengok sample produk tapi Oppss!!, blog tu masih belum banyak gambar sample produk lagi.
*Sila komen kalau ada apa2 cadangan atau pandangan
Read more ...

Saturday, June 09, 2012

Trip Ke Cameron Highland [Outdated]

Salam...

Just nak share pictures masa gi jenjalan ngan family ke Cameron Highland. Actually, dah sebulan gi sana baru teringat nak masuk gambar dalam blog. Almaklumla, saya kan x rajin update blog apatah lagi sejak2 belajar bahasa asing..KoReA ni..lagi la xde masa nak update blog. Even blog tersayang always13elieve13 tu pun ala2 dah nak naik sarang labah2. Kesian...

Xde la havoc sangat pun cam orang-orang lain yang rajin amik gambar bila gi bercuti..ada sikit2 yang boleh share..*sbb gambar banyak sangat.

Ni bilik yang kami menginap 2 hari semalam..kat De' La Ferns Hotel. Atas dari Equatorial Hotel dan dekat dah nak ke Bharat Plantation. Best sebab bilik ni besar. Tapi sejuknya, ya Ampun.. siang2 sejuk kejadahnya..sampai merekot badan. Air-cond pun kalah.

Sampai je terus shopping..alkisahnya sebab jalan sangat jam jadi kami singgah la gi shopping apa2 yang patut. Yang best sebab kembarku yang sememangnya kaki shopping tu gile sakan beli itu beli ini..hmm..aku? xde pape pon..
Ni la strawberry cheesecake paling nikmat kot dalam hidup..eceh.. bestnya tambah udara kat Bharat ni memang fuhh...
Sesi bergambar bersama ibu tercinta sambil pekena air laichi, choctea..kek..ala2 feeling gitu. Best gak..tambah lihat pemandangan kat belakang tu menghijau je.. Subhanallah.. 
Read more ...