Tuesday, May 31, 2011

Teguran Untuk Nasihat Versi 2

Salam sejahtera wahai kawan2 sume.

Ok, kali mood aku da ok sikit. Walaupun dalam hati masih panas lagi cuma aku redakan dan back to normal ANIM.

Kalo korang dah baca previous entry aku, tengok ayat2 pedas aku, harap korang xsalah faham. Aku bukan jenis orang yg suka tulis ayat2 macam tu. Cuma disebabkan terlalu geram dan sangat marah manusia leh hilang pertimbangan kan.

Bila cakap hilang pertimbangan ni, aku nak refer back to those person yang slalu hilang pertimbangan bila marah. Tu yang jadi sampai caci maki hamun sume bagai tu. Pulak tu siap ada sampai bunuh membunuh. Xelok tu. Kita sebagai manusia kena berfikiran waras walau dalam apa sekali pun keadaan kita masa tu. Bila dah xde pertimbangan maka, orang lain jadi mangsanye. Sapa yang akan dapat kesan tu?? Korang fikir la sendiri.

Semalam, aku berkongsi cerita ngan kawan2 ELF daripada luar negara mengenai isu hangat yang berlaku dikalangan artis Malaysia & kami peminat Super Junior ni. Memang mengejutkan bila da international ELF yang dah dapat tau apa yg terjadi dan siap dorg dapat sume tweet asal daripada those artis tu. Malunya aku masa tu Tuhan je yang tau. Bukan malu sebab kami gaduh ngan artis tetapi malu akan sikap orang Melayu kita yang suka buruk sangka dan saling jatuh menjatuhkan antara satu sama lain.

Pada pendapat aku, sebagai artis berketurunan melayu yang sememangnya dikenali dengan budi bahasa dan adab sopan yang tinggi, seharusnya mereka2 yang menjadi figura inilah yang perlu menunjukkan contoh yang baik kepada masyarakat. Menjadi artis bukan sekadar untuk populariti atau nak cari duit banyak, tetapi satu tanggungjawab besar yang harus dipikul dengan baik.

Tidakkah kita berasa malu apabila orang asing datang ke negara kita mengatakan yang orang melayu ni penuh dengan kelembutan akan tetapi sebaliknya tidak seperti yang disangka. Teringat status kembar aku dalam fb dia "Artis Korea datang Malaysia cakap saya sayang Malaysia, tetapi artis malaysia cakap, aku nak kencing kat muka SUJU kau boleh?" Dimanakah adab sopan dan budi bahasa yang selama ini kita banggakan? Kalau marah sekali pun tidak perlulah sehingga berkata tidak sopan. Bukankan sabar itu separuh daripada IMAN?

Isu yang kecil jangan lah diperbesarkan kerana masih banyak lagi isu2 penting yang perlu diambila kira kan? Sekiranya anda benar2 tidak berpuas hati, adukan sajalah kepada penganjur. Saya yakin pasti ada sebab kenapa penganjur menetapkan sesuatu. Bukan bermakna saya peminat artis2 korea maka sewenangnya saya menyokong. TIDAK sekali.

Saya memerhatikan segala tweet daripada para artis terlibat dan juga para peminat. Jika anda ditempat yang betul, tidak perlu takut untuk menyuarakan pendapat atau pun isi hati. Benar, kita semua sesama manusia tidak ada bezanya cuma yang membezakan kita adalah amalan kita disisi Tuhan. Ya, mereka bukan Islam, tetapi mereka juga manusia ciptaan ALLAH. Sebagai umat Islam dan orang Melayu, apalah salahnya kalau kita berhemah dalam berbahasa. Xsalah dan xrugi sebenarnya, malah kita akan lebih dihormati oleh orang lain terutamanya orang luar. 

Hari ni isu pergaduhan artis Malaysia dengan peminat kpop di Malaysia telah pun masuk ke dalam online news bkn sahaja di Malaysia malah diluar negara. Perkara teramatlah memalukan terutamanya kepada kita orang melayu kerana yang bergaduh ini adalah dikalangan artis melayu dan rata2 peminat kpop yang berketurunan Melayu juga. Bukan hendak menangkan peminat kpop cuma jika isu kecil ini tidak ditimbulkan atau tidak disebarkan sendiri oleh artis Malaysia ke dalam twitter maka isu ini tidak akan menjadi hangat sehingga menimbulkan malu kepada kita semua. Tidakkah anda terfikir/berfikir akan kesan yang bakal terjadi apabila anda mula menimbulkan rasa tidak puas hati di twitter? 

Ingatlah twitter ini bukan milik orang Malaysia. Ia bukan sahaja digunakan oleh orang Malaysia malah seantero dunia menggunakan khidmat twitter ini. Kata orang berita buruk memang cepat tersebar. Ya, harus kita setuju dengan kata2 ini kerana memang betul, berita ini belum pun 1 minggu tetapi sudah diketahui oleh masyarakat antarabangsa. Tidakkah kita malu? Pastinya orang luar mengatakan bahawa artis Malaysia tidak matang dalam menghadapi isu ini. Bahkan nama penganjur juga akan terpalit dek kerana perkara ini. Pasti akan ada yang berkata bahawa semua ini salah penganjur. 

Sebagai orang yang bekerja dalam disebuah unit yang menjalankan kursus2, latihan program antarabangsa, aku cukup memahami akan perkara ini. Bukan mudah untuk memuaskan hati semua pihak apatah lagi jika ia melibatkan orang2 luar negara. Lain negara lain budaya. Sebagai penganjur, mereka yang menjemput artis luar tersebut maka mereka bertanggungjawab dalam segala hal yang berkaitan dengan artis yang dijemput. Hendak atau tidak, mereka harus memenuhi sedaya mungkin permintaan daripada pengurusan artis tersebut. Hakikatnya, hal ini juga berlaku sama seperti artis di Malaysia terutama artis2 Malaysia yang sudah mencapai taraf Top Star. Oleh itu, kita hendaklah memahami akan perkara ini. 

Sebagai seorang manusia, aku juga turut bersimpati dengan apa yang terjadi cuma cara anda meluahkan rasa tidak puas hati itu bukanlah ditempat yang sesuai. Akhirnya anda balik yang dikutuk dan dimaki semula. 

Seperkara lagi, perihal kelaku seorang artis yang aku kira memang kontroversi kerana bukan sahaja dia yang kontroversi malah ahli keluarganya juga agak kontroversi. Setelah membaca segala tweet yang di post oleh artis berkenaan, hanya 1 je perkataan yang keluar dari mulut aku, Astaghfirullahallazim. Dalam fikiranku, mungkinkan dia ini tidak pernah ingat dosa, pahala dan perkara yang pasti iaitu, MATI. Fikirkanlah jika esok anda mati mungkin tidak sempat untuk memohon maaf diatas kekasaran bahasa anda. Bukankah Islam tidak membenarkan kita memanggil sesama kita dengan menyebut perkataan yang kesat apatah lagi apabila menyamakan orang dengan perkara yang diharam dalam Islam. ANJING. Wajarkah seorang artis yang boleh dikategori sebagai artis veteran yang telah pun menunaikan rukun Islam ke-5 iaitu menunaikan haji berkata sedemikian?

Dimana adab dan budi bahasa seorang lelaki yang sepatutnya menunjukkan contoh yang baik kepada generasi muda? Mungkinkah sudah hilang dimamah usianya? Atau mungkinkah hilang dek kerana terlalu taksub mengejar populariti yang xseberapa? Jagalah bahasa dan kata2 anda kerana bukan sahaja orang disekeliling memerhatikan anda, malah seluruh masyarakat memerhatikan sikap dan kelakuan anda. Jika inilah bahasa yang anda gunakan dalam kehidupan seharian, maka sungguhlah tidak sesuai sikap anda dicontohi dan mungkin juga orang menjadi peminat anda itu sudah tersilap menilai diri anda. Mungkin juga sudah buta mata hati mereka.

Sedikit teguran untuk para peminat kpop juga. Saya memahami perasaan anda apabila SUJU-M kesayangan kita dikutuk dikeji tanpa mereka membuat apa2 kesalahan. Mereka datang untuk menghiburkan kita dan mereka kelihatan begitu gembira dan sangat teruja dengan penerimaan kita. Namun, berhentilah daripada membalas kutukan dan hinaan artis2 tersebut kerana itu semua hanyalah membuang masa kita. Bukan sahaja membuang masa malah setiap tweet yang kita balas tu lebih elok diberikan kepada ahli2 SUPER JUNIOR dan kawan2 kita kerana mereka lebih berhak menerima tweet kita semua. Marah memang marah. Aku juga sangat marah tetapi setelah aku fikir kembali hanya membuang masa saja kita bash balik mereka. Letaklah diri kita ditahap yang lebih tinggi daripada mereka. 

Mari kita tunjukkan satu contoh yang baik kepada mereka kerana idola kita, Super Junior juga tidak pernah mengajar kita atau menunjukkan contoh yang tidak baik kepada kita. Berhenti daripada bash mereka bukan bermaksud kita kalah atau takut, tetapi menunjukan betapa tingginya akhlak kita sebagai seorang manusia. Janganlah kita sama ikut jadi bodoh seperti mereka. Bak kata pepatah, biarlah si luncai terjun dengan labu2nya. Mari kita doakan agar mereka2 ini akhirnya akan sedar akan kesilapan mereka. Bukankah itu lebih mulia?

Mari contohi artis2 seperti Aznil Hj Nawawi, Baki Zainal & Hafiz Hamidun. Mereka2 ini bersikap berkecuali dan mampu berfikir dengan waras. Tidak sewenangnya menyalahkan sesuatu tanpa berfikir dahulu apa sebabnya sesuatu perkara itu berlaku. 

Ok...setakat ini sahaja entry kali ini. Moga2 apa yang aku tulis ni tidak akan disalah erti oleh mana2 pihak. Bukan untuk mengutuk atau mengata tetapi hanya sekadar menegur apa yang silap. Kita manusia tiada yang sempurna. Dalam isu ini ada pro dan kontra. Mari kita renungkan bersama. Semoga ALLAH akan beri petunjuk kepada kita semua. AMIN.

*maaf kalo ada salah taip/eja/kata. kalau ada yang terasa saya mohon maaf terlebih dahulu.
Read more ...

Monday, May 30, 2011

NASIHAT UNTUK ORANG PERASAN BAGUS

[DO NOT TAKE OUT]
Nota ini ditujukan khas untuk artis2/org Malaysia yang terlalu perasan dengan kebagusan dorg. Bukan nak menghina cuma teguran pedas ini untuk sedarkan korang akan betapa celuparnya mulut korang. Bak kata pepatah, "Kerana pulut santan binasa, Kerana mulut badan binasa". Bukan nak lepaskan geram cuma sebagai perkongsian pendapat dalam nada pedas. Actually this is me.. never let anyone turn down my SJ. I will fight for them.

Artis Malaysia cam azwan ali, mila jirin, rodi kristal, ika nabila and musician afiez totally has no manners. Popular xseberapa tp kuat komplain kalah artis cam CT, Era farzira, ziana zain. Sblm korg nk org hormat korang, korang dulu kena hormat org. Artis luar dtg atas jmptn kerajaan msia pun korg nk jeles..sedar la diri tu xsehebat mana..harap gosip je. Isu kecik bodoh sal toilet pun korang nk besar2kan smp jd isu negara..caci maki hamun carut..tu la budaya artis malaysia cam korg kan..nak report kat melodi? report la..ada kitorg takut.. jgn smp twtr korg jd sama cam kat rodi kristal.. korang kena ingat kpop fans semmgnya sepakat bila ada artis kpop kena bash utk sbb yg xmunasabah.. jgn usik kpop artis sbb the whole kpop fans in this world akan bash korg teruk2..kami kpop fan sgt bnyk connection esp ELF (SUJU fans). azwan ali ckp org anjing..xguna kau pergi naik haji tp blk ko ttp maki hamun org guna pkataan mcm tu..nmpk sgt ko bkn naik haji tp naik hanjjj (tu ayat ko sendri azwan). Mila & ika, korg xde dlm cite ni tp sibuk nk masuk cmprkan..rasakan penangan drpd kpop fans.. muka setakat cam muka ikan masin ada hati nk bash2 org.. Anak dara xde maruah cam korang la yg buat malu anak dara melayu tau.. rodi & afiez, korg yg besarkan isu toilet bodoh tu..menipu ckp toilet jauh padahal aku duk kat back stage tu jln kaki 3 minit je ke toilet tau...ckp penari korea fullhousekan korgnye local artist room..usah nk tipu la..org2 korea tu smp kat concert venue pun pkl8 mlm. penari ada 2 je la wei..xtau la kalo mata korg tu buta sbb mata dok ngadap gitar je.. mila ckp SJ-M xtau english padahal english dia grammar cam haram..kalo ko nk tau Henry SJM tu main language dia ENGLISH tau sbb dia org CANADA....ko xde kat situ mmg la ko xdgr dorg speaking..speaking member yg lain lg bagus dr english bodoh ko tu. Korangg kutuk2 SJ-M ni..korang sapa? apa standard korg kalo setakat local artis yg org xpandang as international star.. Korg kutuk2 dorg at least dorgnye lagu HIT 1 dunia..KAU ADA?
Kalo rasa xpuas hati dengan layanan yang korang rasa x adil, xperlu sebarkan kat twitter ke apa ke..just straight complain to the organizer. Xpayah baling batu sorok tangan. Jangan jadi pengecut. Berani kerana benar takut kerana salah.
 
INGATAN DR KAMI KPOP FANS, JGN MAIN2 NGAN KAMI SBB KAMI BLH BUAT SMP KORG KENA HINA TERUK2 TAU..JGN SALAHKAN KAMI KALO KAMI BOIKOT & XSOKONG LANGSUNG ARTIS2 MEE SEGERA CAM KORG..BAKAT XSEBERAPA HARAP GOSIP MURAHAN.. MASUK AF 2-3 BLN JD ARTIS BLAGAK CAM DIVA.. KALO KORG DUK KOREA BARU KORG TAU SEKSANYE NK JD ARTIS..DORG DTG DGN FULL PACKAGE..KORG ADA? 2-3 BLN NYANYI DGN SUARA YG XSEDAP TU DH BLH JD ARTIS.. DH2 LA TU WEI KORG NK BASH KPOP WORLD.. KORG SEDAR JE LA DIRI TU XHEBAT MANA..BLK UMAH NGAJI QURAN, MINTA AMPUN KAT TUHAN SBB BNYK BUAT DOSA. MOGA ALLAH AMPUNKAN DOSA KITA SUME.. AMIN

bkn nk kutuk cuma smpkan nasihat sbb ingt mengingatkan adalah sesama MUKMIN

*maaf kalo ada yg terasa
 
By the way, aku rasa gembira dan berterima kasih kepada SJ-M member yang telah menghiburkan kami malam sabtu lepas dengan persembahan yang sangat mantap. Hilang letih and stress kami. Thanks to SJM Ryeowook for the sweet and nice tweet to us, ELF. We really support and love you.
 
If you're not kpop fans do not comment in this entry.
If you don't agree with me, just leave this entry.
Read more ...