Tuesday, December 29, 2009

Always 13elieve 13

Setelah segala yang berlaku kepada Super Junior; Kangin sedang menunggu hukuman atas kesalahan yang dilakukan pada Sept lepas, Hankyung memfailkan kes kontrak ekslusif dengan SM Entertainment ke Mahkamah Seoul yang akhirnya membawa kepada pembubaran sementara Super Junior M, Kumpulan Super Junior kini menghadapi dugaan yang amat teruk. Xdapat nak kata apa2 kerana semua yang berlaku tanpa diduga. Sebagai ELF, kami juga sangat bersedih dengan berita2 ini. Kami sangat berharap agar semua member Suju dapat bertahan dan terus berjuang demi kami, ELF.

Our Pray For You, Suju

SUJU JJANG!!!!




Read more ...

Thursday, November 26, 2009

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA


Esok bersamaan dengan 10 Zulhijjah 1430, seluruh umat Islam akan menyambut Hari Raya Aidiladha atau Hari Raya Haji. Esok juga merupakan cuti umum di Malaysia. Menyingkap sejarah Aidiladha, ia berkisar pengorbanan Nabi Musa A.S yang menurut perintah Allah untuk mengorbankan anaknya Nabi Ismail A.S. Namun Allah telah menggantikan korban itu dengan seekor kibas. Hari Raya Aidiladha disambut pada setiap 10 Zulhijjah- 13 Zulhijjah setiap tahun mengikut kalendar Islam. Bila bercakap mengenai Hari Raya Aidiladha, secara tidak langsung kita akan bercakap mengenai pengorbanan. Setiap daripada telah melakukan banyak begitu dalam mengharungi kelangsungan hidup. Aku juga tidak terkecuali daripada itu. Apa saja pengorbanan yang kita lakukan baik kecil atau besar pengorbanan itu, yang penting ia adalah untuk kebaikan setiap insan disisi kita. Semoga setiap pengorbanan kita akan memberi kita pengertian yang bermakna untuk erti sebuah kehidupan. Salam Aidiladha.
Read more ...

Thursday, November 05, 2009

K-Pop

Sekarang ni musim artis-artis Korea semakin popular di Malaysia. Sana sini dah mula ada rancangan hiburan yang mula menyiarkan cerita-cerita artis Korea. Tak dinafikan memang Korea terkenal dengan artis-artis lelaki dan perempuan yang hensem2 dan lawa2. Aku sendiri x terkecuali meminati mereka apatah lagi kembar aku. Punya la fanatik gila dengan artis Korea ni sampai sanggup xnk berganjak drpd laptop sbb nak tonton video di youtube tentang program artis2 Korea yang dia minat. Di Malaysia, antara artis Korea yang popular seperti Super Junior, 2PM, Shinee, Girls Generation, T-Max, FT Island dan banyak lagi. Itu yang berkumpulan, belum lagi yang single.
Sesuatu yang menarik mengenai artis Korea ni adalah, kalau band mereka mesti ramai smp kalau buat video klip xperlu la nak panggil penari jemputan sbb setiap anggota mereka sendiri dh cukup untuk memenuhkan ruangan skrin. Yang paling menarik sekali ialah setiap lagu akan mempunyai corak tarian yang tersendiri. Menarikkan? Aku sendiri begitu tertarik dengan tarian Kumpulan Super Junior menerusi lagu Sorry Sorry. Menarik dan sangat rancak. Apatah lagi melihat salah seorang anggota kump. tersebut, Kyuhyun yang sangat aku minati menari. Terasa cair gak..hahahaha..
Mengenai Kumpulan Super Junior ni plak. Aku difahamkan oleh kembar aku yang kumpulan ini sgt popular di Korea. Mula2 tu aku buat xreti je. Tp bila dh tgk setiap ahli kumpulan ni, dan aku mula dengar lagu Sorry Sorry, baru aku tertarik.
Antara kumpulan lain yang aku minat ialah kump, SS5O1. Lagu yang dinyanyikan oleh kumpulan ini iaitu Because I'm Stupid sebagai OST Boys Over Flower sgt menyentuh hati. Boleh feeling gak la kalau dengar lagu ni. Ahli kumpulan SS5O1 ni pun blh tahan hensem gak. Hehehe..biasala kan..orang perempuan.. ;p
Kat bawah ni ada beberapa gambar Kump. Super Junior yang aku dpt dr internet.






Read more ...

Tuesday, September 22, 2009

Hari Raya

Read more ...

Hari Raya 2009

Tanggal 20 Sept 09, seluruh umat Islam menyambut Hari Raya Aidilfitri 1430 H setelah menunaikan puasa dibulan ramadan. Hari Raya kali cukup bermakna buat diriku kerana kali ini merupakan kali ke-7 berturut-turut aku n sahabat2ku meraikan syawal bersama-sama. 7 tahun berlalu tanpa kami sedari. Ikatan persahabatan yg kami bina diusia 17 tahun masih tetap utuh sehingga kini. Syukur ke hadrat Ilahi kerna aku dikurniakan sahabat2 yg baik sebegini. Terharu sungguh rasa dihati. Shidi, Dyna, Bard, Firdaus & Aizat juga xketinggalan kembarku, Ain merupakan orang2 yg aku ingin temui setiap kali tibanye Syawal.. Akan terasa lain jika xbertemu mereka. Aku berdoa agar ikatan persahabatan kami tetap akan utuh n kekal sehingga akhir nyawa..Insyaallah..
Read more ...

Friday, August 28, 2009

Bulan Puasa

Ramadan dtg lagi. Suasana bulan ramadan di Malaysia memang meriah dengan adanya bazar2 ramadan yg banyak dibuka sepanjang bulan ini. Pelbagai juadah yang dijual seperti kuih muih, lauk pauk, roti john, murtabak dan macam2 lagi. Aku juga tidak terkecuali mengunjungi Bazar Ramadan Putrajaya. Best juga juadah yang disediakn seperti roti arab, chicken chop n mcm2 lg. Hari pertama puasa, Alhamdulillah aku dpt menunaikan tanggungjawab aku dgn baik dan sehingga hari ini, aku masih dpt meneruskan ibadat puasa dgn baiknye. Walaupun keje di pejabat sungguh bnyk sehingga ada kalanya rasa xtertanggung bebannya, tp aku masih mampu tersenyum.

Selamat menjalani ibadah puasa buat sahabat2 smua...
Read more ...

Friday, August 14, 2009

Aku & kehidupanku.............................

Setelah sekian lama aku x berkesempatan utk update blog ni, akhirnya ada juga masa nak update. Sejak kebelakangan ini aku melalui fasa hidup yg begitu sibuk hingga aku x punya masa utk diluangkan buat diri sendiri.Haishh..penat, sgt penat. Tp bila fikirkan tanggungjawab, hilang la juga skit penat tu. Lumrah org bekerja la katakan. Kadanhg2 terfikir juga mcm mana rasa org yg belum dpt kerja. Kesian je aku rasakan hidup diaorg. Bersyukur la sbb aku ada kerja tetap. Skang ni dh dekat bulan puasa. InsyaAllah, kalu xde aral melintang, 22/9/2009 ni bersamaan dgn 1 Ramadhan 1430 akan bermula la bulan puasa. Nasib aku dh habis ganti puasa, kalu x rasa xbest je. Tp di awalan bulan puasa ni ada satu ujian yg harus aku hadapi, iaitu berkawad dlm bulan puasa ni utk menyambut Hari Kemerdekaan Malaysia yg Ke-52. Rasa cam xpercaya je aku kena berkawad. Hahaha..geli hati aku.Ni la masanye utk aku uji ketahanan diri aku sebenarnya. Apa yang aku harapkan semoga bulan puasa ni akan memberi satu sinar baru dalam hidup aku. Semoga aku & keluargaku akan sentiasa sihat sejahtera dalam menghadapi sebarang ujian di bulan puasa ini.


Ramadhan, kau datang kembali
Doaku moga dapat merasai keberkatan mu
Memberi seribu erti dan keinsafan buat diriku...
Read more ...

Monday, June 29, 2009

Sweet 23

Hari ini, 29 Jun 2009, telah genap usiaku 23 tahun. Alhamdulillah aku masih diberi kesempatan untuk menempuhi hidup ini. Banyak juga message yang aku terima dan kad hari jadi daripada Kak Syeeda memang comel. Doaku semoga usia 23 tahun ini akan menambahkan pengalaman dan menjadikan aku lebih matang dalam mengharungi sebuah kehidupan. Ya ALLAH, semoga diusia ini, aku menjadi insan yang lebih baik dari yang sebelumnya. Semoga hidup aku akan lebih ceria dengan kehadiran insan-insan yang aku sayangi. Kucupan ibu dipagi hari lahirku adalah satu penghargaan buat diriku. Terima kasih mak.. Anim sayang mak... Semoga hidup kita semua akan lebih bahagia... Insyaallah...
Read more ...

Friday, June 19, 2009

Sukan MITI & AGENSI - 20 Jun 2009

Esok, 20 Jun 2009 adalah acara pembukaan sekaligus penutupan Kejohanan Sukan MITI & Agensi. Kami Kontinjen MATRADE telah bersedia untuk memberi cabaran kepada agensi-agensi di MITI yang terlibat iaitu, MIDA, SMIDEC, MIDF, MPC dan SME BANK. Gementar juga esok tapi kami berjanji akan melakukan yang terbaik yang kami mampu. Semoga kontinjen MATRADE akan berjaya mendapat tempat terbaik...InsyaAllah.... MATRADE Boleh!!!!!
Read more ...

Friday, June 12, 2009

Kejohanan Sukan MITI dan Agensi (7 - 20 Jun 2009)

Pada 7 Jun 2009, Kejohanan Sukan MITI dan Agensi telah berlansung dengan sukan carom, dart dan badminton telah membuka tirai kejohanan. Aku turut tidak ketinggalan untuk menyertai kejohanan sukan ini dengan mewakili MATRADE bagi acara carom.Pasukan carrom wanita MATRADE dianggotai oleh aku sendiri, Kak Maya, Kak Gee, Kak Zanah, Kak Razmuna dan Kak Farazila. Aku main women double. Persaingan berlansung dengan sengit dan MATRADE telah menjadi johan kumpulan B. Walaubagaimana pun, nasib tidak menyebelahi pasukan kami dimana kami tewas kepada SME Bank dan MPC dan hanya mendapat tempat ke-4.
Apapun, kami tetap berpuas hati kerana ini adalah kali pertama aku, Kak Zanah, Kak Raz dan Kak Fara mewakili MATRADE. Azam kami pada tahun hadapan adalah untuk meningkatkan mutu persembahan dan cuba untuk mendapat johan...INSYAALLAH...
Kami telah pun memulakan latihan untuk menghadapi sukan tahun hadapan.
Esok, sukan futsal akan bertarung. Walau aku bukan pemain, namun sokongan aku kepada Team Futsal MATRADE tetap tidak berbelah bahagi (kerana aku pernah menjadi sebahagian daripada mereka).
Kepada semua atlet-atlet MATRADE, selamat berjuang dan mengharumkan nama MATRADE seperti yang telah anda lakukan pada tahun lepas.

MAJU MATRADE!!!!!!!!!!!!!

Read more ...

Friday, February 27, 2009

Satu pengharapan.......

Pagi Jumaat hari ini dimulakan dengan hujan yang turun sejak dari malam semalam lagi. Aku bersyukur kerana dapat hidup sehari lagi. Alhamdulillah...Tuhan itu Maha Kaya...segala ciptaanNya sungguh bermakna. Hari Jumaat ini sesungguhnya penuh dengan segala rahsia dan keistimewaan. Hari Jumaat juga banyak pengertian bagi diriku. Semoga kematianku juga akan terjadi pada hari Jumaat (moga2 dimakbulkan). DOaku semoga hari ini memberikan semangat baru dan semoga aku tabah menghadapi dugaan hidup. Ya Allah, aku bersyukur dengan kehidupan yang telah kau berikan kepadaku. Semoga hari ini lebih baik daripada hari semalam dan moga esok lebih baik daripada hari ini. AMIN.............
Read more ...

Something Sweet




Read more ...

Monday, February 23, 2009

Geng: Pengembaraan Bermula....


Pada malam Jumaat yang lepas (20.2.2009), aku dan keluarga telah menonton filem Geng: Pengembaraan Bermula yang menampilan watak kartun paling popular masa kini iaitu Upin & Ipin. Kami menonton filem ini di GSC Alamanda. Filem ini mengisahkan Badrol dan Lim yang pulang ke Kampung Durian Runtuh kerana mahu mengetahui misteri hantu durian seperti yang hangat diperkatalan. Dikampung Durian Runtuh itulah mereka bertemu watak2 Upin & Ipin, Rajoo, Roz, Uncle Muthu, Tok Dalang yang juga merupakan datuk kepada Badrol, Opah, Pak Mail, Uncle Singh, Abg Sally dan watak binatang aneh Oopet. Kunjungan ke dusun durian milik Tok Dalang telah memberikan mereka petunjuk akan situasi yang sebenarnya yang berlaku dan menemukan mereka dengan pelbagai kejadian aneh dan mencabar keberanian mereka. Ular besar,lintah besar antara haiwan yang menakutkan telah mereka jumpa dan yang pasti pertemuan dengan Oopet, mahkluk aneh telah berjaya membantu mereka merungkai misteri hantu durian. Jalan cerita filem ini sungguh menarik dan banyak adegan lucu yang mampu membuatkan penonton tak kering gusi antaranya, kenakalan dan lagak bersahaja Upin & Ipin cukup mencuit hati.
Semangat kerjasama antara mereka harus dicontohi. Cerita ini sarat dengan pengajaran yang sememangnya sesuai ditonton oleh semua lapisan usia dan masyarakat. Pada hari Ahad (22.2.2009) pula aku telah pergi melihat roadshow filem ini juga di GSC Alamanda. Bestnye sebab dapat lihat maskot Upin & Ipin dari dekat. Dapat juga jumpa tenaga kerja filem. Terselit rasa bangga dalam hati aku kerana anak muda Malaysia telah berjaya menunjukkan bakat mereka dan seterusnya mengharumkan nama negara. Syabas buat Les Copaque....harap2 korang akan terbitkan filem lagi selepas ni yea...
Read more ...

Geng:

Read more ...

Thursday, February 19, 2009

Iktibar dan Pengajaran Berharga



Pagi tadi aku dan rakan2 satu unit telah pergi menziarahi keluarga arwah Pn. Wan Zini di rumahnya di Bandar Baru Sungai Buloh, Selangor. Kami tiba dirumah arwah lebih kurang pukul 9.40 pagi. Ketibaan kami disambut dengan iringan senyuman oleh suami arwah. Bercerita mengenai arwah, aku mula mengagumi arwah dengan aktiviti keagamaannya. Suaminya bercerita bahawa arwah rajin menghadiri kelas mengaji Al-Quran, selain marhaban dan pelbagai lagi aktiviti keagamaan. Sikapnya yang tidak suka menngambil tahu perihal orang atau dalam erti kata lain menyibuk hal orang juga aku kagumi kerana dengan itu tiada kutukan atau cercaaan akan keluar dari mulut aku. Aku kini mengagumi sikap terpuji allahyarham Pn. Wan Zini. Sempat kami meziarahi pusara arwah yang terletak tidak jauh dari rumahnya. Aku turut bersedekah Al-Fatihah. Semoga rohnya tenang dan damai disana.


Menanti di Barzakh

Ku Merintih, Aku Menangis,
Ku Meratap, Aku Mengharap,
Ku Meminta Dihidupkan Semula,
Agar Dapat Kembali Ke Dunia Nyata,

Perjalanan Rohku,
Melengkapi Sebuah Kembara,
Singgah Di Rahim Bonda,
Sebelum Menjejak Ke Dunia,
Menanti Di Barzakh,
Sebelum Berangkat Ke Mahsyar,
Diperhitung Amalan,
Penentu Syurga Atau Sebaliknya,

Tanah Yang Basah Berwarna Merah,
Semerah Mawar Dan Jugak Rindu,
7 Langkah Pun Baru Berlalu,
Susai Talkin Penanda Syahdu,
Tenang Dan Damai Di Pusaraku,
Nisan Batu Menjadi Tugu,
Namun Tak Siapa Pun Tahu Resah Penantianku,

Terbangkitnya Aku Dari Sebuah Kematian,
Seakan Ku Dengari,
Tangis Mereka Yang Ku Tinggalkan,
Kehidupan Disini Bukan Suatu Khayalan x2
Tetapi Ia Sebenar Kejadian x2

Kembali Oh Kembli,
Kembalilah Kedalam Diri,
Sendirian Sendiri,
Sendiri Bertemankan Sepi,
Hanya Kain Putih Yang Membaluti Tubuhku,
Terbujur Dan Kaku,
Jasad Terbujur Didalam Keranda Kayu,

Ajal Yang Datang Dibuka Pintu ,
Tiada Siapa Yang Memberi Tahu,
Tiada Siapa Pun Dapat Hindari,
Tiada Siapa Yang Terkecuali,
Lemah Jemari Nafas Terhenti,
Tidak Tergambar Sakitnya Mati,
Cukup sekali Jasadku Untuk Mengulangi,

Jantung Berdenyut Kencang,
Menantikan Malaikat Datang,
Mengigil Ketakutan Gelap Pekat Dipandangan,
Selama Ini Diceritakan x2
Kini Aku Merasakan x2
Dialam Barzakh Jasad Dikebumikan x2

Ku Merintih, Aku Menangis,
Ku Meratap, Aku Mengharap,
Ku Meminta Dihidupkan Semula,
Agar Dapat Kembali Ke Dunia Nyata
Read more ...

Tuesday, February 17, 2009

Al-Fatihah

Pada tengah hari Ahad, 15 Februari 2009, Pengurus Kanan di Unit aku, Unit Kompetensi & Pembangunan Kerjaya, Pn. Wan Zini Wan Jaffar telah kembali ke rahmatullah di Hospital Ampang. Beliau meninggal kerana menghidap penyakit kanser darah dan kegagalan buah pinggang. Beliau meninggal dunia pada usia hampir 52 tahun dan meninggalkan suami dan lima orang anak. Aku menerima call daripada kawan satu ofis pada pukul 9 pagi yang memberitahu bos aku dalam keadaan kritikal dan koma. Aku sempat menziarahi bosku itu semasa arwah masih dalam keadaan koma di Wad ICU Hospital Ampang. Melihatkan keadaannya yang terlantar dikatil dengan bergantung kepada mesin bantuan pernafasan sungguh menginsafkan aku dan mengajar aku erti syukur. Syukur kerana aku masih lagi sihat dan berpeluang meneruskan kehidupan sehari lagi, InsyaAllah. Arwah semakin tenat dalam pukul 2 petang dan meninggal lebih kurang pukul 3 petang. Mengikut perancangan awal, jenazah akan dikebumikan ditanah kelahirannya di Kelantan akan tetapi perancangan ditukar dan jenazah Allahyarham Pn. Wan Zini Wan Jaffar selamat dikebumikan di Sungai Buloh, Selangor dimana kediaman keluarga arwah disitu. Kehilangannya amat aku dan seluruh warga unit ini rasai apatah lagi pemergiannya terlalu cepat dan sesuatu yang tidak dijangka. Iktibar yang dapat aku pelajari daripada pemergian arwah ialah supaya sentiasa menjaga tahap kesihatan terutama dari segi pemakanan. Jangan jadikan makanan sebagai pembunuh diri kita sendiri. Setiap jasa dan nasihat arwah akan tetap dalam ingatan aku. Kepada keluarganya, aku berharap agar mereka tabah menghadapi kehilangan insan tersayang apatah lagi insan itu bergelar isteri dan ibu. Hilang diwajah tak bermakna hilang dihati. Kasih sayang seorang ibu dan anak tetap tidak akan putus. Berdoalah semoga arwah bonda kalian sentiasa tenang dialam barzakh. Aku juga doakan semoga arwah Pn. Wan Zini Wan Jaffar sentiasa dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman...Amin....



Ke Makam Bonda - UNIC


Kami mengunjungi pusara bonda
Sunyi pagi disinari suria
Wangi berseri puspa kemboja
Menyambut kami mewakili bonda

Tegak kami di makam sepi
Lalang-lalang tinggi berdiri
Dua nisan terkapar mati
Hanya papan dimakan bumi

Dalam kenangan kami melihat
Mesra kasih bonda menatap
Sedang lena di dalam rahap
Dua tangan kaku berdakap

Bibir bonda bersih lesu
Pernah dulu mengucupi dahiku
Kini ku rasakan kasihnya lagi
Meski jauh dibatasi bumi

Nisan batu kami tegakkan
Tiada lagi lalang memanjang
Ada doa kami pohonkan
Air mawar kami siramkan

Senyum kemboja menghantar kami
Meninggalkan makam sepi sendiri
Damailah bonda dalam pengabdian
Insan kerdil menghadap Tuhan

Begitu bakti kami berikan
Tiada sama bonda melahirkan
Kasih bonda tiada sempadan
Kemuncak murni kemuliaan insan








Ini adalah gambar arwah semasa jamuan Hari Raya BKP 2008.
Read more ...

Wednesday, February 04, 2009

Ungkapan Hikmah


Jadikan Allah itu Kekasihmu,
Jadikan Al-Quran itu surat cintamu,
Jadikan solat itu telefonmu,
Jadikan zikir-zikir itu kerinduanmu dan
Jadikan mati itu pertemuan pertamamu dengan DIA

Tiada keindahan
dalam sebuah kehidupan
tanpa merasai kepahitan
dan tiada bunga-bunga kebahagiaan
dalam sebuah kepahitan
tanpa menyemai benih-benih kesabaran serta
tiada keberkatan pada sebuah kenikmatan
jika tiada keikhlasan dan kesyukuran yang bertapak di jiwa insan......
Read more ...

Nuff Ads